HomeHL-HealthΠοιες είναι οι τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Ποιες είναι οι τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Δείτε τις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν το σώμα σας θερμαίνεται ή γίνεται κόκκινο ή ακόμα και όταν πρήζεται, τότε εκδηλώνεται φλεγμονή. Ορισμένες φορές πάλι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την φλεγμονή, καθώς μπορεί να εκδηλωθεί εσωτερικά στο σώμα. Ωστόσο μπορούμε να προφυλαχθούμε, αφού η διατροφή αποτελεί «σύμμαχός» μας. Όταν τρώμε, τα τρόφιμα που επιλέγουμε μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή ή να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιλαμβάνει κυρίως φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φασόλια και τα όσπρια.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Στις τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, περιλαμβάνονται:

  1. Kale

Το kale είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και περιέχει μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του σώματός μας από κυτταρικές βλάβες. Αποτελεί εξαιρετική «πηγή» βιταμινών A, C και Κ, διαφόρων αμινοξέων, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου αλλά και ινών. Το kale συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, από το λαμπερό δέρμα και τα υγιή μάτια έως και το ισχυρό πεπτικό σύστημα και τα γερά κόκαλα. Μπορείτε να το ενσωματώσετε εύκολα στην καθημερινή σας διατροφή, προσθέτοντάς σας στο δροσιστικό σας smoothie.

  1. Μανιτάρια

Αντιμικροβιακά, αντιικά και αντιφλεγμονώδη, τα μανιτάρια περιέχουν μια ποικιλία ενώσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού αλλά και στη μείωση της φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα. Αποτελούνται από πολυσακχαρίτες μακράς αλυσίδας που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες που προάγουν το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ εμπεριέχουν και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται εργοθειονίνη που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα μανιτάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και διαφόρων βιταμινών Β. Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών για να δοκιμάσετε, που σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στα γούστα σας.

  1. Μπρόκολο

Πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, ,φυλλικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες, το μπρόκολο διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή καμπεφερόλη και κουερσετίνη, καθώς και μια ποικιλία καροτενοειδών.

  1. Άγριος σολομός

Ο άγριος σολομός αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες αλλά και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ο σολομός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι γεμάτος με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών B-12, B-3, D, του καλίου και του σεληνίου.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση