HomeΚΟΣΜΟΣΣτο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Οι εκπαιδευτικοί βάλλουν κατά του υπουργού Παιδεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία εν όψει ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημίων εν μέσω πανδημίας. Η Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων ζητά να αναβληθεί η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και μέσα στο κόμμα του για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τη νέα έξαρση σε κρούσματα της πανδημίας.

Βασικό ζήτημα στην κριτική που ασκείται στον Βρετανό πρωθυπουργό είναι το ζήτημα που προέκυψε με τη βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων απέτυχαν να εισαχθούν. Επίσης, ακόμη και οι Συντηρητικοί βουλευτές κατηγορούν τους υπουργούς για παλινωδίες στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα σχολεία, τη χρήση μάσκας από μαθητές και τη βιασύνη του υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα από το κανονικό.

Οι εκπαιδευτικοί βάλλουν κατά του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, καθώς εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης πιθανού κρούσματος στα σχολεία, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, ενώ οι ενώσεις τους επί μήνες ζητούσαν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν.

Ο Γουίλιαμσον επέμεινε σε επιστολή του προς τους γονείς ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο το συντομότερο, ότι οι υγειονομικοί και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι ασφαλές και ότι οι βλάβες για τους μαθητές θα είναι μεγαλύτερες αν δεν ανοίξουν τα σχολεία.

Πάντως δεν φαίνεται να έπεισε και η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στη δημοσκόπηση της Opinium για την εφημερίδα Observer, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί έχουν χάσει το προβάδισμα των 26 μονάδων από τους Εργατικούς -που μετά τη νίκη Τζόνσον ήταν σε ελεύθερη πτώση- και τώρα τα δύο κόμματα έχουν το ίδιο ποσοστό: 40%. Οι Φιλελεύθεροι έχουν 6%.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν και τα πανεπιστήμια, που με επιστολή της Ένωσής τους τονίζουν ότι όταν ανοίξουν τα ιδρύματα πάνω από ένα εκατομμύριο φοιτητές θα πρέπει να ταξιδέψουν από τον τόπο κατοικίας τους, συχνά από βαριά πληττόμενες από τον κορονοϊό περιοχές, για να πάνε στις πόλεις όπου σπουδάζουν. Επισημαίνουν ότι αυτές οι μετακινήσεις μπορεί να γίνουν αιτία για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στα ιδρύματα.

Επισημαίνουν ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να ανοίξουν τον Οκτώβριο ή, αν τελικά αποφασιστεί ότι θα ανοίξουν, τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά.

«Η μετακίνηση πάνω από ενός εκατομμυρίου φοιτητών είναι συνταγή για την καταστροφή» αναφέρει η επιστολή, και τονίζει ότι «Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά και υπεύθυνα μέτρα και να δώσει εντολή στα ιδρύματα να εγκαταλείψουν τα διά ζώσης μαθήματα» τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη διαφωνία του, με το επιχείρημα ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν όπως και η υπόλοιπη οικονομία». Αντιδράσεις υπάρχουν και από κάποιους γονείς ή φοιτητές, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει προετοιμασία και έξοδα για να μετακινηθούν στον τόπο των σπουδών τους.

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση