HomeHL-CultureΣίγκμουντ Φρόιντ: Ανοίγει το σπίτι του στη Βιέννη που μετατράπηκε σε μουσείο

Σίγκμουντ Φρόιντ: Ανοίγει το σπίτι του στη Βιέννη που μετατράπηκε σε μουσείο

Μετά από ενάμιση μήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Μουσείο Σίγκμουντ Φρόιντ ανοίγει εκ νέου το Σάββατο στη Βιέννη έπειτα από εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης που διήρκεσαν 18 μήνες, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τα ιδιωτικά διαμερίσματα που είχαν μείνει κενά όταν αναχώρησε για το Λονδίνο το 1938.

Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε ένα αστικό κτίριο του κέντρου της πόλης από το 1891 και γειτονεύουν με τον πρώτο όροφο του αριθμού 19 της οδού Μπεργκάσε του ιατρικού γραφείου, όπου οι ασθενείς έρχονταν για να ξαπλώσουν πάνω σε ένα ντιβάνι και να αφήσουν να μιλήσει το υποσυνείδητό τους.

Verschiedene Couch-Typen sind am Donnerstag, 4. Mai 2006 waehrend einer Pressefuehrung durch die Ausstellung "Die Couch" im Sigmund Freud Museum in Wien zu sehen. (AP Photo/Lilli Strauss)
Verschiedene Couch-Typen sind am Donnerstag, 4. Mai 2006 waehrend einer Pressefuehrung durch die Ausstellung «Die Couch» im Sigmund Freud Museum in Wien zu sehen. (AP Photo/Lilli Strauss)

Το μουσείο για τον Σίγκμουντ Φρόιντ στη Βιέννη /Φωτογραφία: AP IMAGES

Το 1971, ο χώρος αυτός έγινε μουσείο με τις ευλογίες της Άννας, της κόρης του Σίγκμουντ Φρόιντ, αλλά όχι και τα διαμερίσματα. Από τότε, ο γιατρός με την περιποιημένη γενειάδα και τα στρογγυλά γυαλιά που γεννήθηκε το 1856 στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία έγινε μια «εικόνα ποπ», ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της Βιέννης. Καθώς ήταν πολύ μικρό πλέον για να δέχεται έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, το μουσείο ξεκίνησε έργα και εκμεταλλεύθηκε το γεγονός για να αποκαλύψει τα δωμάτια στα οποία διέμενε η οικογένεια.

 

Τι συμπεριλαμβάνεται στη νέα έκθεση του Φρόιντ

Η νέα μόνιμη έκθεση ανιχνεύει, κυρίως με ταινίες και φωτογραφίες, την πλούσια διαδρομή του Σίγκμουντ Φρόιντ, γιατρού, θεωρητικού, συλλέκτη, εκδότη και συγγραφέα. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου Μόνικα Πέσιερ, η έκθεση θα βοηθήσει να αναβιώσει «η διδασκαλία του Φρόιντ για μια ανοικτή κοινωνία».

Besucher betrachten am Donnerstag, 4. Mai 2006 waehrend einer Pressefuehrung durch die Ausstellung "Die Couch" im Sigmund Freud Museum in Wien Fotos von Praxen von verschiedenen Analytikern. (AP Photo/Lilli Strauss)
Besucher betrachten am Donnerstag, 4. Mai 2006 waehrend einer Pressefuehrung durch die Ausstellung «Die Couch» im Sigmund Freud Museum in Wien Fotos von Praxen von verschiedenen Analytikern. (AP Photo/Lilli Strauss)

Το μουσείο για τον Σίγκμουντ Φρόιντ στη Βιέννη/ Φωτογραφία: AP IMAGES

Το μουσείο αυξάνεται από τα 280 στα 550 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα ανοίξει και μια βιβλιοθήκη. Όμως το εσωτερικό των δωματίων δεν έχει αποκατασταθεί. Διαφεύγοντας από τον ναζισμό για να βρει καταφύγιο στη Βρετανία έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, ο Εβραίος θεωρητικός των ονείρων και του ασυνείδητου πήρε μαζί του όλα τα έπιπλά του. Βρίσκονται ακόμη στο τελευταίο σπίτι όπου διέμεινε στη Βρετανία, που είναι και αυτό ανοικτό στο κοινό.

 

«Θα αλλοιώναμε την ιστορία φέρνοντας τον καναπέ από το Λονδίνο»

Για τον αρχιτέκτονα Χέρμαν Τσεκ, «θα αλλοιώναμε την ιστορία φέρνοντας τον καναπέ από το Λονδίνο». Έπρεπε αντίθετα να δείξουμε «ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτα εκεί», είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. Αυτός ο κενός χώρος συμβολίζει «την απώλεια πολιτισμού και ανθρωπιάς» της Αυστρίας που προσαρτήθηκε από τον Χίτλερ, εξήγησε παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα των εργασιών που η ολοκλήρωσή τους καθυστέρησε μερικούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Το μουσείο τιμά επίσης τη μνήμη δεκάδων κατοίκων του κτιρίου, των γειτόνων του Φρόιντ, που στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση