HomeHL-9Αυτές είναι οι βάσεις 2020-Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές Σχολές

Αυτές είναι οι βάσεις 2020-Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές Σχολές

Tέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αγωνία τέλος για τους περίπου 100.000 υποψηφίους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2020.

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (https://results.it.minedu.gov.gr), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εάν πήραν το ένα από τα 77.970 εισιτήρια για τις θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας και σε ποια σχολή πέτυχαν.

Σημειώνεται ότι λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα του υπουργείου παρατηρούνται προβλήματα στη σύνδεση.

Στην πλατφόρμα οι υποψήφιοι μπορούν πληκτολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο), να δουν τα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα λύκεια ως το μεσημέρι.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτά θα αναρτηθούν επίσης στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές

Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι Βάσεις των Ιατρικών Σχολών με «βουτιά» ακόμα και κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων καθώς η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης διαμορφώθηκε στα 17.400 και η Ιατρική Κρήτης στα 17.525 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια.

Γενικότερα οι βάσεις ακολουθούν διπλές διαδρομές ανά πεδίο, δηλαδή κατεβαίνουν σε κάποιες σχολές κατά 700 μόρια και σε άλλες ακολουθούν καθοδική πορεία. Ανοδική είναι η τάση έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Άνοδος στις παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικών και Πληροφορικής, καθοδική πορεία στις καθηγητικές σχολές όπως σε Παιδαγωγικά και Τμήματα Μαθηματικών και Χημείας καθώς και προτίμηση στα αποκαλούμενα «παλιά» Πανεπιστήμια και όχι σε αυτά που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» επί Γαβρόγλου, είναι τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας των σημερινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.

Στο φετινό «τοπίο» περιλαμβάνεται ότι οι Νομικές σχολές «κράτησαν» με μικρή ανοδική τάση, όπως στην Νομική Αθηνών, με 18.050 μόρια, 37 περισσότερα από πέρυσι και Νομική Κομοτηνής 17.825 μόρια. Ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν στα τμήματα Μαθηματικών και Χημείας μαθηματικό Σάμου με βάση 3.125 μόρια και μείωση 4.376 μόρια και το Χημικό Αθήνας να πέφτει 932 μόρια με τη βάση να διαμορφώνεται στα 16.400 μόρια.

Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων. Η υπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.Επίσης, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.Οπως είπε η υπουργός, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Πού αρκεί να γράψεις το όνομά σου

Στο μεταξύ,  η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό Σάμου είναι 3.125 μόρια. Δηλαδή το μόνο που χρειαζόταν να κάνει κάποιος ήταν να το δηλώσει στο μηχανογραφικό για να περάσει στη Σχολή Μαθηματικών στο νησί του Πυθαγόρα…

Το δε τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει βάση 625 μόρια.

Μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως

Θερμά συγχαρητήρια προς τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έδωσε με σημερινό μήνυμά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. «Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες», ανέφερε. Τόνισε, δε, ότι ξεκινούν ένα «συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση», με νέες ευκαιρίες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να χτίσουν το μέλλον τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και επιτυχία στις σπουδές τους.

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε και σε όσους δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει. «Η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε».

Ακόμη, η κ. Κεραμέως έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των υποψηφίων, που -όπως ανέφερε- «ήταν δίπλα τους και σε αυτήν την πρόκληση».

«Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που σας αξίζει», κατέληξε η υπουργός στο μήνυμά της.

 

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής στα ημερήσια ΓΕΛ

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής στα ημερήσια ΕΠΑΛ

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής στα εσπερινά ΕΠΑΛ

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής στα ημερήσια ΓΕΛ με το παλαιό σύστημα

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής στα εσπερινά ΓΕΛ με το παλαιό σύστημα

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής 10% στα ημερήσια ΓΕΛ 2018

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής 10% στα ημερήσια ΓΕΛ 2019

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής 10% στα ΕΠΑΛ 2018

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής 10% στα ΕΠΑΛ 2019

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής αλλογενών Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δείτε εδώ τις βάσεις επιλογής αλλογενών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

iefimerida.gr/protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση