HomeΕΛΛΑΔΑΕυ. Βενιζέλος: Να δηλώσουμε ότι η επέκταση στο Ιόνιο δεν είναι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο

Ευ. Βενιζέλος: Να δηλώσουμε ότι η επέκταση στο Ιόνιο δεν είναι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο

Τι δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να διευκρινίσει η κυβέρνηση ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, δε συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο, το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται «ειδική περίπτωση».

Σε δήλωσή του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από το Ιόνιο ως το Ακρωτήριο Ταίναρο από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι αν και δεν αμφιβάλλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιμένει «στην ανάγκη να υπάρχει στρατηγικός ειρμός».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μερικές» κινήσεις, δηλαδή τη μερική οριοθέτηση και ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο, και σχολίασε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις ‘μερικές’ κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά  αντιδιαστολή προς το Αιγαίο.»

«Εφόσον στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη μόνη νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ή από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πρέπει να εντάσσουμε όλες τις ‘μερικές’  κινήσεις σε ένα σχεδιασμό που διατηρεί  και ενισχύει την βασική μας επιχειρηματολογία,» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Επιπλέον θεωρώ ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει όσες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ήδη χωρικά ύδατα 12 ν.μ. να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτό αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτή είναι τώρα η κρίσιμη περιοχή και όχι το Ιόνιο,» επεσήμανε.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση