HomeHL-EconomyΗ πανδημία φρενάρει τις μόνιμες μειώσεις φόρων

Η πανδημία φρενάρει τις μόνιμες μειώσεις φόρων

Παράταση ως τον Μάρτιο για τις πληρωμές φόρων-εισφορών που αναστάλθηκαν λόγω πανδημίας προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ. Μεικτό σύστημα για τα μειωμένα ενοίκια. Παράταση στα επιδόματα ανεργίας και στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φρένο στις προσδοκίες μείωσης των φορολογικών βαρών με χαρακτηριστικά μονιμότητας από το 2021 έβαλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους και προαναγγέλλοντας παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο του 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Open, έκανε λόγο για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού για το 2021 λόγω πανδημίας, σημειώνοντας πως «με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας».

Η ερώτηση που είχε δεχθεί, αφορούσε τη δυνατότητα υλοποίησης μόνιμων μειώσεων φορολογικών βαρών, με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας όμως πως στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό -όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν σχετικά δημοσιεύματα του Euro2day.gr.

Επί του παρόντος, το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και την ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, είναι έτοιμη να ανακοινώσει:

Παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για όσους επλήγησαν έως και τον Μάρτιο του 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Επιστρεπτέα προκαταβολή. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα τρέξει ο τρίτος κύκλος, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αυγούστου, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ενοίκια. Στο τέλος Αυγούστου λήγει το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «εξετάζουμε πολλούς τρόπους, ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων.

Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Αναδρομικά. Η καταβολή τους θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».
Παρατάσεις.

Σχεδιάζεται παράταση και για τα επιδόματα ανεργίας και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Από τις δηλώσεις Σταϊκούρα προκύπτει επίσης πως το οικονομικό επιτελείο κινείται στην κατεύθυνση κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2021 έχοντας αποκομίσει την αίσθηση από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο πως και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως έγινε φέτος, αίσθηση η οποία μένει να επιβεβαιωθεί στο Eurogroup του Βερολίνου στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση