HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Το μητρικό γάλα «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού, ελπίζουν επιστήμονες

Κορωνοϊός: Το μητρικό γάλα «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού, ελπίζουν επιστήμονες

Έρευνα στην Ολλανδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες γυναίκες ελπίζει να στρατολογήσει ένα νοσοκομείο στην Ολλανδία, προκειμένου να θα δωρίσουν το μητρικό τους γάλα για να ερευνηθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα κατά μολύνσεων από το νέο κορωνοϊό και την Covid-19.

Ήδη μετά τη σχετική έκκληση την Τετάρτη ερευνητών από τηλεοράσεως 5.000 γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετάσχουν στην έρευνα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Emma του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ. Οι συμμετέχουσες θα δωρίσουν από 100 ml μητρικού γάλακτος κι οι ερευνητές θα μελετήσουν στη συνέχεια τα δείγματα για να εξακριβώσουν το ποσοστό των αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα αντισώματα που αντιδρούν στο νέο κορωνοϊό, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσο ισχυρά είναι, πόσο διαρκούν κι αν παρέχουν επαρκή προστασία κατά της Covid-19.

«Το μητρικό γάλα θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου όταν εμφανιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας» στην Ολλανδία, όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των μέτρων, είπε ο επικεφαλής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Emma, Χανς Βαν Γκουντοέβερ. «Πιστεύουμε ότι μετά την κατανάλωση του μητρικού γάλακτος τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιφάνεια των βλεννογόνων μας κι εκεί επιτίθενται στα σωματίδια του ιού, προτού εισβάλλουν στο σώμα».

Πρόσθεσε δε ότι οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να έχουν αντισώματα ανιχνεύσιμα στο μητρικό τους γάλα. «Γι’ αυτό και αναζητούμε μητέρες που έχουν πιθανώς μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αν και μπορούν να μετάσχουν και άλλες μητέρες». Η έκκληση για δωρεές μητρικού γάλακτος έρχεται μετά την πρόσφατη δημοσίευση έρευνας στην επιθεώρηση JAMA, που θεωρεί απίθανη τη μετάδοση του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα. «Αυτά τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά δεδομένων των γνωστών θετικών επιπτώσεων του θηλασμού», ανέφεραν οι ερευνητές. Στη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο ΠΟΥ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουν οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους στη διάρκεια της πανδημίας. «Ο ΠΟΥ είναι σαφής στις συστάσεις του. Δεν έχουμε καταγράψει πουθενά στην υφήλιο μετάδοση της Covid-19 μέσω του μητρικού γάλακτος», επεσήμανε η δρ Λόρενς Γκράμερ Στρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση