HomeHL-9Κορωνοϊός – Σύψας: «Υπάρχει το κακό σενάριο ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ χειρότερο»

Κορωνοϊός – Σύψας: «Υπάρχει το κακό σενάριο ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ χειρότερο»

«Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα κορωνοϊού και θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα. Ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο». Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Αναφέρθηκε δε, ιδιαιτέρως, στη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες, λέγοντας ότι «όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1.

«Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς», υπογράμμισε.

Όσο για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία, ο καθηγητής ανέφερε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» κατέληξε ο Νίκος Σύψας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση