HomeHL-9Οι ανασκαφές στην Ελεύθερνα στη… σκιά του κορωνοϊού

Οι ανασκαφές στην Ελεύθερνα στη… σκιά του κορωνοϊού

Για πρώτη φορά γίνονται χωρίς τη συμμετοχή ξένων φοιτητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι είναι το φετινό, για τους αρχαιολόγους και το ανασκαφικό έργο, αφού λόγω των ειδικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 διαμορφώθηκαν διαφορετικές συνθήκες στην καθημερινή εργασία αρχαιολόγων, εργατών και βέβαια των φοιτητών που κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στις ανασκαφές.

Στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της Ελεύθερνας, η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή ξένων φοιτητών παρά μόνο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και αποφυγή συγχρωτισμού των εργαζομένων και φοιτητών με τους επισκέπτες. Για το λόγο αυτό, φέτος, δεν γίνεται ανασκαφή στο χώρο της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που αυτή έχει, και το ανασκαφικό έργο εστιάστηκε στα ανατολικά, στις δυο βασιλικές.

eleftherna

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της συστηματικής ανασκαφής στην Ελεύθερνα, Νίκος Σταμπολίδης μίλησε για τις νέες αυτές συνθήκες.

«Όλα έγιναν φέτος όπως όριζαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, για αυτό και δεν σκάψαμε στην Νεκρόπολη η οποία δέχεται πολύ κόσμο, αλλά στα ανατολικά. Δεν θέλαμε να υπάρχει συγχρωτισμός εργαζομένων και τουριστών. Για πρώτη φορά δεν δεχθήκαμε ξένους φοιτητές, παρά μόνο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα οι φοιτητές που συμμετείχαν διέμεναν στην Κρήτη και πριν την καραντίνα, δεν είχαν ταξιδέψει και γνωρίζαμε ότι ήταν υγιείς. Η ανασκαφή ήταν απομονωμένη από τους επισκέπτες, παρείχε όσα προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος για τα ατομικά μέτρα προστασίας – γάντια μάσκες, αντισηπτικά – η σίτιση γινόταν σε υπαίθριους χώρους και το κυριότερο η διαμονή των φοιτητών ήταν πολύ συγκεκριμένη. Μόνο δυο άτομα σε ένα δωμάτιο. Το κάθε σκάμμα επίσης έχει την απόσταση των 5 περίπου μέτρων από το άλλο, επομένως οι αποστάσεις στη διάρκεια της εργασίας τηρούνταν».

Οι φοιτητές βέβαια κατέβαιναν στην πόλη τα Σαββατοκύριακα και το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για τις κινήσεις τους, καθώς αυτό είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Σταμπολίδης όλα πήγαν κατ΄ ευχήν.

stampolidis_evgenios_xroma-2

Κανονικά λειτουργούν το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ορθής Πέτρα

Με αυστηρά μέτρα προστασίας και πολύ καλή φύλαξη λειτουργούν για τους επισκέπτες, το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας και ο αρχαιολογικός χώρος της Ορθής Πέτρας, όπως σημείωσε ο κ. Σταμπολίδης, ενώ υπογράμμισε πως οι φύλακες που έχουν προσληφθεί είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την μειωμένη τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη, η επισκεψιμότητα είναι σε καλά επίπεδα και οι επισκέπτες, ξένοι και Έλληνες, τηρούν όλα τα απαιτούμενα τα μέτρα.

Η συστηματική ανασκαφή στην Ελεύθερνα έχει φέρει στο φως έναν τεράστιο πλούτο ευρημάτων και ο καθηγητής έχει αφιερώσει 36 χρόνια στο έργο αυτό. Για αυτό και δεν παραλείπει για μια ακόμη φορά να τονίσει ότι σε ανασκαφές όπως αυτή που είναι ήδη αρχαιολογικός χώρος, έχει μουσείο, φύλαξη κλπ. και μετρούν δεκαετίες εργασιών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο από την κεντρική πολιτεία, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να δοθεί βάρος σε συγκεκριμένους χώρους, όπως είναι η Ελεύθερνα, ώστε να λειτουργήσουν ώς κέντρα προορισμού στη χώρα και με βάση αυτά τα παραδείγματα να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιοι χώροι», είπε χαρακτηριστικά.

stampolidis_evgenios_xroma-5

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στο χώρο της ανασκαφής

Ενδιαφέρον να δει την ανασκαφή στις βασιλικές είχε εκφράσει στον καθηγητή ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, έτσι ο κ. Σταμπολίδης πριν λίγες μέρες τον ξενάγησε στο χώρο, σε ώρα βέβαια που ο χώρος της ανασκαφής ήταν άδειος από εργαζόμενους και φοιτητές, ώστε να μη υπάρχει συγχρωτισμός.

Ο κ. Ευγένιος είναι προσωπικός φίλος του καθηγητή, αλλά και φίλος της ανασκαφής όπως σημείωσε ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη «σύνδεση» του χώρου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου με την Ελεύθερνα. Η Ελεύθερνα με την ανασκαφή και το Μουσείο έχει δώσει ώθηση στην επισκεψιμότητα και της Μονής. Είναι δυο προορισμοί που δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ο ένας του άλλου και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

stampolidis_evgenios_xroma-6

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση