HomeHL1-GreeceΚορωνοϊός: Τα 1.825 κρούσματα σε 10 μέρες που έφεραν τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Τα 1.825 κρούσματα σε 10 μέρες που έφεραν τα νέα μέτρα

Πότε και πού τίθενται σε ισχύ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται διαφορετικά φέτος από τους Έλληνες, καθώς ο Αύγουστος, ο… αγαπημένος μήνας με τα μπάνια του λαού, δεν είναι αυτό που πρόσμεναν οι συμπολίτες μας που καλούνται να πειθαρχήσουν σε μια σειρά νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα, πιο σκληρά το αμέσως επόμενο διάστημα, να είναι ορατό.

Χθες, ο ΕΟΔΥ εκτός από τα 254 κρούσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου για να καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς ο κορωνοϊός ξεφεύγει και το δεύτερο κύμα είναι εδώ.

Συνολικά μέσα σε 10 ημέρες, τα κρούσματα έφτασαν τα 1.825. Στον νέο χάρτη που διένειμε ο ΕΟΔΥ εμφανίζονται οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, όπως καταγράφτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα.

Με σκούρο μπλε αποτυπώνονται οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ όσο η απόχρωση ανοίγει, τόσο περιορίζονται οι μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Αυξημένα κρούσματα καταγράφουν τα νησιά, τόσο σε Επτάνησα, όσο και στο Αιγαίο, αλλά και η Αργολίδα, η Μαγνησία, η Λάρισα και ο Έβρος.

kroysmata-koronoios-15-8

Πού θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα

Μετά την ανακοίνωση για την Αττική, τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιφέρειες:

Κρήτης,

Ανατολικής Μακεδονίας,

Θράκης,

Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις Περιφερειακές Ενότητες:

Θεσσαλονίκης,

Χαλκιδικής,

Λάρισας

Κέρκυρας

Τους δήμους

Μυκόνου,

Πάρου,

Σαντορίνης,

Βόλου,

Κατερίνης,

Ρόδου,

Αντιπάρου,

Ζακύνθου,

Κω

Τα 254 κρούσματα της Παρασκευής

-20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,

9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα – Τι περιλαμβάνουν

-Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας,

-Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις,

-Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων,

-Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο,

-Παράταση των μέτρων στον Πόρο,

-Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,

-Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού,

-Υποχρεωτική μάσκα παντού.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, καλώντας τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα που ισχύουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ανέφερε ακόμα ότι προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τα ισχύοντα μέτρα θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα πανελλαδικά από το 112 τα επόμενα 24ωρα, καθώς και στοχευμένα μηνύματα στις περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία από άλλες και θα ισχύσουν ειδικότερα μέτρα.

Γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα

Ο Υφυπουργός επίσης τόνισε: Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Για τον Δεκαπενταύγουστο

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «και να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αύριο είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες για την εκκλησία μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε κάθε άκρη της χώρας. Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του. Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Τηρώντας πλήρως τους κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί για τους ναούς μας. Τηρώντας τον αριθμό, τις αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση