HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για τα κρούσματα κορωνοϊού στο δήμο Φαιστού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για τα κρούσματα κορωνοϊού στο δήμο Φαιστού

Ζητούν να γίνουν μαζικά τεστ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις τελευταίες εξελίξεις με τη διάδοση του κορωνοϊού στο δήμο Φαιστού αναφέρονται με ανακοίνωση τους τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου

«Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού πανελλαδικά και η ανεύρεση κρουσμάτων στο Δήμο Φαιστού, θέτει εκ νέου στην πρώτη γραμμή, την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας του λαού. Επαναφέρει στο προσκήνιο, για άλλη μία φορά, τις τεράστιες ελλείψεις της α/θμιας περίθαλψης στο δήμο Φαιστού, στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού Ηρακλείου.

Δυστυχώς όμως, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα, περιορίζεται από τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς αρμόδιους φορείς μόνο στην «ατομική ευθύνη», όπως την περιορίζουν και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Το γεγονός των τραγικών ελλείψεων του Κέντρου Υγείας Μοιρών και των άλλων δομών α/θμιας φροντίδας στο δήμο Φαιστού, όπως και των νοσοκομείων του νομού, βρίσκεται στα ψιλά γράμματα των μέτρων και των δημόσιων δηλώσεων.

Έπρεπε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξεχειλίσει η αγανάκτηση του κόσμου, για να κατέβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Κ.Υ. Μοιρών, προκειμένου να διενεργήσει μερικές δεκάδες τεστ, σε άτομα από τον περίγυρο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου. Πού είναι τα μαζικά τεστ, ειδικά σε μια περιοχή που υποδέχεται επισκέπτες και τουρίστες, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα, θα ζήσουμε νέα κύματά της; Ποια είναι η δυνατότητα, με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση, του Κέντρου Υγείας Μοιρών να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις; Οι υποσχέσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ για ελάχιστους συμβασιούχους, προσωρινούς εργαζόμενους, θα λύσουν το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης και των δραματικών ελλείψεων;
Είναι τεράστιες οι ευθύνες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή της ΝΔ, για την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών, όπως και της τωρινής, που συγκαλύπτουν τις κυβερνητικές ευθύνες, που αποκρύβουν την ανθυγιεινή πολιτική ΕΕ- κυβερνήσεων και γίνονται χειροκροτητές της.

Οι συστάσεις περί ατομικής ευθύνης στην τήρηση των επιστημονικών οδηγιών και κανόνων, που είναι επιβεβλημένοι, δεν αναπληρώνουν τα άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, για την αποτελεσματική προστασία του λαού από την πανδημία. Η ατομική προσπάθεια και ευθύνη του λαού, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οργανωμένη κρατική ευθύνη, η οποία είναι ανεπαρκής. Την περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περίτρανα, πόσες τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει πάνω στην λαϊκή οικογένεια η ανεπάρκεια στην κρατική ευθύνη, στην ίδια την ζωή μας.

Επιβεβαιώνεται εδώ και μήνες ότι ο «χρόνος που κερδήθηκε», όπως έλεγε η κυβέρνηση, από την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαός μας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν αξιοποιήθηκε ώστε να εξοπλιστούν τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές.
Αντίθετα, η κυβέρνηση έκανε λάστιχο τα μέτρα, για χάρη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και στις μεταφορές. Κόβει και ράβει τα προληπτικά μέτρα, στα «μέτρα» της κερδοφορίας τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη προκλητική και επικίνδυνη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στην ακτοπλοΐα. Από την άλλη, μόνο ψίχουλα παραχώρησε στο δημόσιο σύστημα υγείας από τον πακτωλό επιδοτήσεων και δανείων που εξασφάλισε με τη «νέα διαπραγμάτευση» στα σαλόνια των μεγάλων της ΕΕ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, προειδοποίησε για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας στο δήμο μας σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, τρέχουσες και έκτακτες. Απαίτησε από τη δημοτική αρχή να συνεδριάσει επειγόντως, με θέμα την οργάνωση και το σχέδιο προστασίας της περιοχής, με επίκεντρο τη διεκδίκηση πλήρους στελέχωσης όλων των μονάδων Υγείας που βρίσκονται στο Δήμο. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όμως η δημοτική αρχή κωφεύει.

Διεκδικούμε :
 Να γίνουν αμέσως μαζικά τεστ, σε γειτονιές, χωριά, παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές και σε μεγάλους χώρους εργασίας στον δήμο μας (πχ τυποποιητήρια –συσκευαστήρια κτλ) και όπου αλλού είναι αναγκαίο. Εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας τεστ με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη.
 Οι αρμόδιες υπηρεσίες κράτους και Περιφέρειας να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας.
 Να καλυφθούν αμέσως, με κρατική χρηματοδότηση, όλα τα κενά στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, το πολυδύναμο Τυμπακίου και στα Αγροτικά Ιατρεία, για την αντιμετώπιση των αναγκών όλων των ασθενών, με μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός του ΚΥ Μοιρών και αυτός που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης πανδημίας.
 Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
 Η δημοτική αρχή να λάβει άμεσα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις δημοτικές υπηρεσίες. Αναρρωτική άδεια σε περίπτωση που κάποιοι νοσούν και ειδικές άδειες (όχι κανονικές) με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εγκύους. Να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλεί το λαό της περιοχής να μετατρέψει τον ατομικό αγώνα ενάντια στην πανδημία, σε συλλογικό – οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης :
• Ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού.
• Εδώ και τώρα να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές, στα σχολεία και όπου αλλού κρίνεται επιστημονικά αναγκαίο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση