HomeHL-9Πρόκληση από τον Ερντογάν: «Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους-Προχωράμε κανονικά με το Oruc Reis»!

Πρόκληση από τον Ερντογάν: «Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους-Προχωράμε κανονικά με το Oruc Reis»!

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω ο Τούρκος πρόεδρος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι κι αν το State Department του… τραβά το αυτί; Ο Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος και απειλητικός, ξεκαθαρίζοντας πως οι έρευνες του «Oruc Reis» ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν. Κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση και ζητά… διακρατική συνεννόηση (!) για τους υδρογονάνθρακες.

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έχει ήδη περάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις!

Πριν λίγα λεπτά ο Ερντογάν προήδρευσε του υπουργικού του συμβουλίου κι έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω!

Ανυποχώρητος και απειλητικός ο Ερντογάν!

Πιο συγκεκριμένα, ο “σουλτάνος” σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση τόνισε πως αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, “η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ”.

Και συνέχισε: “Έτσι η Τουρκία προχωρά τις έρευνες”, καθιστώντας σαφές πως το Oruc Reis θα συνεχίσει με τις έρευνες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας απηύθυνε έκκληση να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες της περιοχής (!) για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ βεβαίως δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ… συνέχισε το αφήγημα πως για την ένταση στην περιοχή την ευθύνη έχει η Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας της με την Αίγυπτο.

Στο… πνεύμα των απειλών δε, είπε σε άλλο σημείο: «Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

Άμεση η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις – Αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

Λίγο νωρίτερα, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση