HomeHL-HealthΚορωνοϊός – Μάσκες: Ποιες φρενάρουν πιο αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού

Κορωνοϊός – Μάσκες: Ποιες φρενάρουν πιο αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού

Οδηγίες και συμβουλές για χειροποίητες μάσκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βιβλιογραφική ανασκόπηση υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, καταδεικνύει ότι οι υφασμάτινες μάσκες προσφέρουν αποτελεσματικά επίπεδα διήθησης για τη μείωση της εξάπλωσης των ιογενών σταγονιδίων και οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να αποτελούν βασικό «όπλο» στη μάχη έναντι της COVID-19.

Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δεν υφίστανται, ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Επιδημιολογίας Juan Jesus Carrero, επισημαίνει πως η βιβλιογραφία που εξετάστηκε «καταδεικνύει ξεκάθαρα πως η μάσκα μπορεί να μειώσει την εξάπλωση ιών και να προστατεύσει εκείνον που την αφορά, και αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι περισσότερο από επαρκή για σύσταση της χρήσης τους, ειδικά λόγω της δυσκολίας ελέγχου της τρέχουσας πανδημίας».

Ακόμη και οι μάσκες μονής επίστρωσης μπορούν να μπλοκάρουν ιογενή σωματίδια, αλλά υψηλότερης αποτελεσματικότητας είναι οι μάσκες πολλαπλών επιστρώσεων. Ως προς τα υφάσματα που προκύπτει ότι παρέχουν την καλύτερη προστασία, είναι η μουσελίνα και τα βαμβακερά και φανελένια κατά προτίμηση με τρεις ή τέσσερις επιστρώσεις και με νήματα τουλάχιστον 100 κλωστών ανά ίντσα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου McMaster συγκέντρωσαν και προσφέρουν κατευθυντήριες οδηγίες τόσο προς τους κατασκευαστές, όσο και προς όσους θέλουν να φτιάξουν μόνοι τους μάσκα, οι οποίες είναι διαθέσιμες ΕΔΩ. Περιλαμβάνονται γραφήματα για μοτίβα ραπτικής και οδηγίες για ασφαλή χρήση και πλύσιμο της μάσκας.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως αν και η χρήση μάσκας είναι επί του παρόντος υποχρεωτική ή συνίσταται σε πολλές περιοχές του κόσμου, πολλοί άνθρωποι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε την πρόσβαση σε αναλώσιμες ή χειρουργικές μάσκες προστασίας, ενώ παράλληλα η χρήση χειρουργικών μασκών μίας χρήσης στην κοινότητα μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στις προμήθειες για τους επαγγελματίες υγείας και άλλους εργαζόμενους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης.

ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση