HomeHL-9Βηρυτός: Η ισχυρότερη έκρηξη μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Βηρυτός: Η ισχυρότερη έκρηξη μετά την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

135 νεκροί, 5.000 τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις πληγές του συνεχίζει να μετρά ο Λίβανος μετά την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό, η οποία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 135 ανθρώπινες ζωές.

Τα σωστικά συνεργεία, με την συνδρομή συνεργείων από άλλα κράτη, συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια στην περιοχή γύρω από το λιμάνι που έχει καταστραφεί πλήρως. Οι προσπάθειές τους γίνονται με δυσκολία τη νύχτα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον ρεύμα και σύμφωνα με τους New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 5.000 να έχουν τραυματιστεί.

A man of the Lebanese community lights a candle next to a Lebanese flag during a vigil in memory of victims of the deadly blast in Beirut in Paris, Wednesday, Aug. 5, 2020. French President Emmanuel Macron is traveling to Lebanon on Thursday to offer support for the country after a massive, deadly explosion. (AP Photo/Michel Euler)
Οι κάτοικοι του Λιβάνου άναψαν κεράκια στους δρόμους της Βηρυτού, τιμώντας έτσι τους νεκρούς από την φονική έκρηξη.

 

Ισχυρότερη έκρηξη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, Βρετανός επιστήμονας ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2.7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Βηρυτού.

A damaged hospital is seen after a massive explosion in Beirut, Lebanon, Wednesday, Aug. 5, 2020. (AP Photo/Hassan Ammar)

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού

«Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στην Γερμανία περίπου το 1920 σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι» επέμεινε.

Ακόμη και νοσοκομεία επλήγησαν από την τραγωδία με τεράστιες ζημιές
Εκρηξη στη Βηρυτό: Συνεχίζονται οι έρευνες, γέμισαν τραυματίες τα νοσοκομεία
Η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες και τα συνεργία συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η οικονομική ζημιά από την φονική έκρηξη φτάνει τα 15 δις δολάρια, που έρχεται να προστεθεί σε μία περίοδο όπου η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, την ανεργία, αλλά και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της.

Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, στέλνουν βοήθεια με υγειονομικό υλικό και σωστικά συνεργία στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα θα βρίσκεται σήμερα στην Βηρυτό με την Γαλλία να στέλνει σωστικά συνεργία ώστε να βοηθήσει την πόλη να ξεπεράσει αυτή την ανυπολόγιστη ζημιά.

Σωστικά συνεργεία, αλλά και πολίτες προσπαθούν να βρουν αγνοούμενους στα συντρίμμια
Ακόμη και εντός της χώρας, ο κόσμος συγκλονισμένος από την τραγωδία προσπαθεί να βοηθήσει τους χιλιάδες που έμειναν άστεγοι, καθώς τους προσφέρουν στέγη έως ότου βρουν ένα δικό τους μέρος να μείνουν.

This photo shows a general view of the scene of an explosion that hit the seaport of Beirut, Lebanon, Wednesday, Aug. 5, 2020. A massive explosion rocked Beirut on Tuesday, flattening much of the city's port, damaging buildings across the capital and sending a giant mushroom cloud into the sky. (AP Photo/Bilal Hussein)

Έκρηξη στη Βηρυτό: 135 νεκροί, ανάμεσά τους μία Ελληνο-λιβανέζα

Από την φονική έκρηξη έχουν σκοτωθεί 135 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία Ελληνολιβανέζα. Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία κ.α. έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία. Παράλληλα, στους 5.000 περίπου τραυματίες, συγκαταλέγονται και πέντε Ελληνες που ζουν εκεί. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία έχασε το μάτι της και περιέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές της έκρηξης.

«Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Ημουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν», είπε στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας, Αννα Αρμάου.

Καταζητείται Ρώσος επιχειρηματίας- Από το 2014 ήξεραν για το υλικό

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τις έρευνες για τους υπαίτιους της φονικής έκρηξης. Και ήδη καταζητούν έναν Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είχε αποθηκεύσει το νιτρικό αμμώνιο στην αποθήκη, όπου βρισκόταν για έξι χρόνια χωρίς φύλαξη. Αυτός είναι ο Ιγκορ Γκρεσούσκιν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε το εκρηκτικό υλικό στη Βηρυτό. Ο Γκρεσούσκιν φέρεται να ζει στην Κύπρο και οι αρχές στον Λίβανο θεωρούν πως είναι ο υπεύθυνος γι’ αυτή την απίστευτη τραγωδία. Το πλοίο του, το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, είχε αρχικό προορισμό την Μοζαμβίκη, αλλά τελικά το 2013 σταμάτησε στη Βηρυτό και το νιτρικό αμμώνιο έμεινε εκεί, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει τα τέλη και να περάσει από την διώρυγα του Σουέζ. Όταν δε, απέτυχε να πληρώσει τα τέλη και στην Βηρυτό, το πλοίο κατασχέθηκε.

Lebanese soldiers search for survivors after a massive explosion in Beirut, Lebanon, Wednesday, Aug. 5, 2020. .(AP Photo/Hassan Ammar)

Πάνω από 300.000 άτομα έμειναν χωρίς σπίτι

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, τεράστια ευθύνη φέρεται να έχει και η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως ενώ ήξερε για την εκρηκτική ύλη στην αποθήκη, δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τραγωδία. Όπως αναφέρει η ΝΥΤ, από το 2014 δικηγόρος από το Λίβανο είχε ζητήσει οδηγίες για το πως πρέπει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο υλικό. Μάλιστα, έστειλε έξι επιστολές από το 2014 ως το 2015, ωστόσο δεν πήρε απάντηση.

«Μας είπαν ότι το υλικό έπρεπε να έχει πωληθεί, αλλά δεν έγινε ποτέ αυτό. Οπότε δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια», είπε ο δικηγόρος Σαλίμ Αούν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση