HomeΚΡΗΤΗEνταξης των Αστερουσίων στο πρόγραμμα (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) της UNESCO

Eνταξης των Αστερουσίων στο πρόγραμμα (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) της UNESCO

Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος - Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης τόνισε την συμβολή των τοπικών προγραμμάτων LEADER

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τη συμβολή της ένταξης των Αστερουσίων στο πρόγραμμα ΜΑΒ (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) της UNESCO στην τοπική ανάπτυξη ενημερώθηκαν χθες (Τρίτη 4 Αυγούστου 2020) εκπρόσωποι φορέων και νέοι, σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου, στο πλαίσιο ενημέρωσης – εμψύχωσης των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Ν. Ηρακλείου και Μεσαράς.

Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα, για τη σημασία ένταξης των Αστερουσίων στο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης τόνισε την συμβολή των τοπικών προγραμμάτων LEADER, που υλοποιεί εταιρεία με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στην περιοχή των Αστερουσίων και τη συμπληρωματικότητα όλων των παρεμβάσεων προς τον κοινό στόχο προστασίας, ανάδειξης και ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής.

Αρχικά νέοι κάτοικοι των Αστερουσίων, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, συζήτησαν για τις προοπτικές συμμετοχής τους σε Συμβούλιο Νέων για τα Αστερούσια, προκειμένου να εργαστούν με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη μεταφορά καλών πρακτικών σε ολόκληρη την Κρήτη και στη συνέχεια σε άλλα σημεία της χώρας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ένθερμη στήριξή τους στην προσπάθεια που γίνεται και δήλωσαν έτοιμοι να εργαστούν με κοινό παρονομαστή την τοπική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι δήμων και φορέων έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα από την ένταξη των Αστερουσίων και σημείωσαν ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ήταν και παραμένει καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του εγχειρήματος.

Παράλληλα, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που αποτελούν την Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης των Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) του προγράμματος MAB UNESCO και όρισαν τους φορείς της 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής, με πρόεδρο την κα Θεανώ Βρέντζου. Θ’ ακολουθήσει ο ορισμός μελών επιτροπής από τους συμμετέχοντες φορείς και στη συνέχεια θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν οι δράσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε η ένταξη της Περιοχής των Αστερουσίων (Νότια Κρήτη) στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του Προγράμματος «Άνθρωπος Και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ) της UNESCO, ενώ η επίσημη επικύρωση της ένταξης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην 32η Σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου του MAB/UNESCO.Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης εμψύχωσης του πληθυσμού στις περιοχές παρέμβασης των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Νομού Ηρακλείου και Μεσαράς της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.anaptyxiaki-irakleiou

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση