HomeHL-9«Άδειες» οι κλίνες ΜΕΘ της Κρήτης για τον κορωνοϊό – Τι γίνεται με τις υπόλοιπες

«Άδειες» οι κλίνες ΜΕΘ της Κρήτης για τον κορωνοϊό – Τι γίνεται με τις υπόλοιπες

Λένα Μπορμπουδάκη: «Ως νησί παρέχουμε υγειονομική ασφάλεια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύξηση παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα κρούσματα του κορωνοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση… συναγερμού.
Ήδη η Κρήτη αριθμεί κοντά στα 60 κρούσματα (64 σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης) ,από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχοντας καταγραφεί και δύο θάνατοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα το cretapost ήρθε σε επαφή με την διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να ενημερωθεί τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον covid-19, τις διαθέσιμες ειδικές μονάδες covid-19 αλλά και γενικότερα τις κλίνες ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά που διαθέτουν τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19

Οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία της Κρήτης και αφορούν μόνο περιστατικά covid-19 είναι συνολικά 10 αυτή τη στιγμή με δύο θέσεις να έχουν καταληφθεί από τον 70χρονο άνδρα που χρειάστηκε να εισαχθεί στην Εντατική στο ΠΑΓΝΗ καθώς και τον 39χρονο που μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ρόδο στησν Κρήτη.

«Στην Κρήτη έχουμε 10 ενεργές κλίνες ΜΕΘ για covid -19 οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να φτάσουν τις 55. Επίσης, μπορούμε αν πάρουμε τους αναπνευστήρες και τα μόνιτορ που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου να ξεπεράσουμε τις 60 αν χρειαστεί. Αυτό το υλικό υπάρχει κεντρικά ώστε να προμηθεύονται σε όποιες περιφέρειες έχουν ανάγκη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.
«Ευτυχώς δεν κληθήκαμε να χειριστούμε πολλά σοβαρά περιστατικά που να χρήζουν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως ανέφερα και παραπάνω, υπάρχει ο σχεδιασμός για αύξηση των κλινών μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη.

Οι ειδικές μονάδες covid-19

183 είναι αυτή τη στιγμή οι ενεργές ειδικές μονάδες covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό μπορούν να πολλαπλασιαστούν.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 183 ενεργείς σε όλη την Κρήτη οι οποίες μέσα λίγες ώρες να φτάσουν τις 322 σε πλήρη ανάπτυξη. Παράλληλα όμως, μπορούμε αν χρειαστεί να τις αυξήσουμε ακόμα περισσότερο», επεσήμανε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε πως «αυτός ο σχεδιασμός, τόσο στις κλίνες ΜΕΘ όσο και στις ειδικές μονάδες covid-19, επικαιροποιείται συνεχώς και αφορά τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο, που πιθανολογείται βάση του επιδημιολογικού χάρτη να φτάσει η δεύτερη φάση του ιού – πάντα με απόκλιση λόγω του ότι είναι μία πανδημία».

Οι ΜΕΘ της Κρήτης και οι ανάγκες του νησιού

Η Κρήτη είναι μία υγειονομική περιφέρεια η οποία έχει αρκετά περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης εισαγωγής σε ΜΕΘ.
«Αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά είναι συνολικά 50 σε όλη την Κρήτη και στο άμεσο μέλλον θα ανοίξουν άλλες 25, με συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 75 συνολικά κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Παράλληλα, η ίδια αναφέρει πως αν και καλύπτονται – σε γενικές γραμμές – οι ανάγκες του νησιού θα χρειαζόταν να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ.
«Οι ΜΕΘ που έχουμε γενικά καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού ωστόσο είναι πολύ καλό να ανοίγουμε νέες κλίνες για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς γιατί μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής στα χειρουργεία και κατά δεύτερον εξαιτίας των εκατομμυρίων τουριστών που έχουμε ως περιφέρεια. Επίσης δεδομένου ότι η Κρήτη καλύπτει και το Νότιο Αιγαίο είναι προφανές ότι όσες περισσότερες κλίνες ΜΕΘ έχουμε στα νοσοκομεία μας τόσο καλύτερο είναι για το σύστημα υγείας», τόνισε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη έχουν ελέγξει κατά πόσο υπάρχει υγειονομική ασφάλεια.

«Πρέπει να γνωρίζετε πως ο αριθμός που έχουμε συν τον αριθμό που θα αναπτύξουμε σε κλίνες ΜΕΘ μας δίνει ασφάλεια σαν νησί. Παρέχει υγειονομική ασφάλεια και μάλιστα αυτό είναι ένα κριτήριο που το εξετάζουν συχνά οι επισκέπτες του νησιού. Οι τουρίστες και προ πανδημίας και ακόμα περισσότερο αυτήν την περίοδο ψάχνουν να δουν ποια είναι η υγειονομική ασφάλεια. Το γεγονός ότι σαν νησί έχουμε πρωτοβάθμιο νοσοκομείο καθώς και ανεπτυγμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία είναι κάτι που εξετάζεται από τουρίστες που έχουν χρόνια νοσήματα», υπογράμμισε η κ. Μπορμπουδάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση