HomeΚΟΣΜΟΣΟ Χουάν Κάρλος αποφάσισε να φύγει από την Ισπανία

Ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να φύγει από την Ισπανία

Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του 82χρονου πρώην μονάρχη.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας.

Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος στο πλαίσιο έρευνας για ένα συμβόλαιο τρένων υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Η έρευνα του γενικού εισαγγελέα για τον βασιλιά προέκυψε από μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε ο εισαγγελέας της χώρας κατά της διαφθοράς για τη δεύτερη φάση μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας των πόλεων Μεδίνα και Μέκκα στη Σαουδική Αραβία το συμβόλαιο της οποίας δόθηκε σε μια ομάδα ισπανικών εταιρειών το 2011.

Ο Χουάν Κάρλος ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής στην Ισπανία για τον ρόλο του στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία στα τέλη των χρόνων του ’70, προτού τα σκάνδαλα να υπονομεύσουν τη δημόσια αποδοχή του πριν από μια δεκαετία, οδηγώντας τον στην παραίτηση από τον θρόνο.

Στα μέσα Μαρτίου, ο γιος του Φελίπε, ο νυν βασιλιάς, ανέφερε σε μια δήλωση ότι αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του και του αφαίρεσε το βασιλικό επίδομα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση