HomeΚΡΗΤΗΠράσινοι: «Προστατεύουμε το περιβάλλον, υπερασπιζόμαστε την ειρήνη»

Πράσινοι: «Προστατεύουμε το περιβάλλον, υπερασπιζόμαστε την ειρήνη»

Αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αντίθεσή τους στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καύση απορριμμάτων εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο οι Πράσινοι, στα πλαίσια της περιοδείας τους στην Κρήτη. Επίσης, αντιτάχθηκαν στην κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου που σχεδιάζεται στο Καστέλι καθώς και στα αιολικά που δεν σέβονται το περιβάλλον.

«Το νέο κόμμα των Πράσινων στοχεύει στην αυτόνομη ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και ήδη συσπειρώνει το κόμμα ‘Πράσινοι-Αλληλεγγύη’ και το Κόμμα Πειρατών αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, των αγώνων για το περιβάλλον και τα δικαιώματα», δήλωσε η Συν-εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλία Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων δημοσιογράφων. «Παρόλη τη μεγάλη ανάπτυξη τον οικολογικών αξιών τον πρωτοβουλιών πολιτών και την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων είναι φανερή η έλλειψη ενός μεγάλου πρασίνου κόμματος στην Ελλάδα. Συντονιζόμαστε με το πράσινο κύμα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θέλουμε να στρέψουμε τις πολιτικές προς μια οικολογική κατεύθυνση, συγκροτώντας έναν ενωτικό ισχυρό πράσινο πολιτικό σχηματισμό, που να συμπυκνώνει και να εκφράζει το τάμα μας να αλλάξουμε τον κόσμο».

«Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, που κάνει την κοινωνία και την οικονομία ευάλωτες σε κρίσεις, όπως η υγειονομική, η δημοσιονομική, η περιβαλλοντική», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι επιδημίες, όπως αυτή με τον κορωνοϊό, οφείλονται στην καταστροφή των οικοσυστημάτων που φέρνουν τα ζώα κοντά μεταξύ τους και με τον άνθρωπο αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κλιματική κρίση απειλεί τον πλανήτη λόγω της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Γι’ αυτό οι Πράσινοι είναι αντίθετοι με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, που απειλούν επιπλέον και την ειρήνη. Είναι, ακόμη, αντίθετοι με προωθούμενη καύση των απορριμμάτων και ζητούν να προωθηθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, επανάχρηση. Η οικολογία δεν είναι το παντεσπάνι των πλουσίων αλλά ζωτική ανάγκη επιβίωσης».

«Επιλογές όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι όχι μόνο άχρηστες αλλά και επιζήμιες, περιβαλλοντικά, οικονομικά και παραγωγικά», δήλωσε ο Συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων Αριστείδης Παπαδάκης. «Η καύση των απορριμμάτων, που προωθείται από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, έχει πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει υπερβολικά υψηλό κόστος και υποσκάπτει την εφαρμογή της πρόληψης και της ανακύκλωσης ενώ επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης είχε απορρίψει ως ξεπερασμένη και επικίνδυνη τη μέθοδο της καύσης απορριμμάτων αλλά επέλεξε την απραξία. Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση επιβάλει και στη Κρήτη την καύση των απορριμμάτων. Αντίστοιχα γεμίζει τα βουνά της Κρήτης με αιολικά, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Ζητούμε πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και νέα χωροθέτησή τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση και μεγάλο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία παραγκωνίζουν όλες οι κυβερνήσεις».

Η αντιπροσωπεία των Πράσινων θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση