HomeHL-9Κορωνοϊός: Ασταμάτητη η επέλασή του στον πλανήτη

Κορωνοϊός: Ασταμάτητη η επέλασή του στον πλανήτη

Σε νέα επικίνδυνη φάση οι ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω από 18 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε 210 χώρες, ενώ 687.941 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ΗΠΑ πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα, καθώς βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών με βάση τα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγράψει περισσότερα από 4.657.693 κρούσματα, ενώ τουλάχιστον 154.793 Αμερικανοί έχουν πεθάνει. Οι αρχές αναγνώρισαν χθες ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν σε μια νέα φάση στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο θανατηφόρος ιός είναι πιο διαδεδομένος από όσο στην αρχική φάση.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από ό,τι αντιμετωπίσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένος ο ιός. Βρίσκεται πλέον τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στις αστικές περιοχές», δήλωσε η συντονίστρια της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, για ακόμα μία φορά έγινε σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, όπως το να φορούν μάσκα και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Παρ’ ότι κλείδωσε η ημερομηνία των εκλογών μετά την πρόταση του Τραμπ για μετάθεση των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ βυθίζονται σε μία πρωτοφανή ύφεση. Οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για επικείμενη σφοδρή οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας και των εκατομμυρίων ανέργων και λουκέτων. Είναι, μάλιστα, πιθανό το Κογκρέσο να αναγκαστεί να προσφέρει ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, το οποίο μεταξύ άλλων θα προσφέρει παράταση των μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών. Η ελπίδα ότι το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα εξαφανιζόταν διαψεύδεται. Από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται αισθητά τα κρούσματα.

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που ταλανίζεται ιδιαίτερα. Σύμφωνα με το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ, το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο 955 νέα κρούσματα. Η απειλή ενός δεύτερου κύματος φοβίζει τους Γερμανούς. Το 77% δηλώνουν ότι αναμένουν ένα κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν και οι αρνητές της πανδημίας. Χιλιάδες εξ αυτών διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Εμείς είμαστε το δεύτερο κύμα» και «Αντίσταση».

Η πανδημία έχει πλήξει και τη ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η συρρίκνωση του ΑΕΠ (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο) ξεπέρασε το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές, οι εισαγωγές, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Στην Ιταλία, ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα παρατείνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Για το μετέπειτα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν 239 νέα κρούσματα. Στη Βρετανία ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα στην χώρα του και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση