HomeHL-9Κορωνοϊός: Δύο μήνες έλεγχοι – «Λουκέτο» σε 4 καταστήματα και μία λαϊκή αγορά

Κορωνοϊός: Δύο μήνες έλεγχοι – «Λουκέτο» σε 4 καταστήματα και μία λαϊκή αγορά

Μ. Παττακός: «Οι νέοι είναι πιο χαλαροί αλλά συμμορφώνονται με την πρώτη παρατήρηση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Λουκέτο» σε τέσσερα καταστήματα αλλά και μία λαϊκή αγορά έχουν βάλει οι ελεγκτικές αρχές για μη τήρηση μέτρων για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο.

Από την ημέρα που έλαβε τέλος το ολικό lockdown της χώρας έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα από την κυβέρνηση για τη μη διασπορά του ιού και η δημοτική αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας πραγματοποιούν σωρεία ελέγχων με μόνο σκοπό την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, έχουν βεβαιωθεί αρκετές παραβάσεις στο Ηράκλειο κυρίως για μη χρήση μάσκας ενώ τα πιο «τσουχτερά» πρόστιμα ήταν εκείνα που βεβαιώθηκαν σε τέσσερα καταστηματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Η δημοτική αστυνομία δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει ελέγχους από την αρχή που έγινε η επανεκκίνηση της οικονομίας.Τον Ιούνιο, τότε που άνοιξαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η δημοτική αστυνομία μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. έκανε πάρα πολλούς ελέγχους καθώς και 90 στοχευμένους ελέγχους και βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις.

Τον Ιούλιο έγιναν 80 έλεγχοι από την δημοτική αστυνομία που βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις αλλά και 25 έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. και την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας. Εκεί είχαμε αρκετές παραβάσεις καθώς και τις τέσσερις αναστολές λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που συνοδεύονταν από πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Οι περισσότερες παραβάσεις ήταν για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε νοσοκομεία, σε ιατρεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός.

«Λουκέτο» σε μία λαϊκή – Σειρά έχουν οι… Πατέλες

Πριν 10 ημέρες αποφασίστηκε να μπει «λουκέτο» στη λαϊκή αγορά της Χρυστομιχάλη Ξυλούρη καθώς είχε σωρεία παραβάσεων.

«Οι λαϊκές αγορές είναι μία από τις δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου που δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ωστόσο τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Κατά τη διάρκεια του lockdown παρατηρήθηκαν φαινόμενα απειθαρχίας τοπικά και η δημοτική αστυνομία είχε κάνει πρόταση για κλείσιμο μίας λαϊκής αλλά δεν θεωρήθηκε σκόπιμο και τελικά οι παραγωγοί συμμορφώθηκαν. Προσωρινά όμως. Μετά τη λήξη της καραντίνας υπήρξε χαλάρωση σε κάποιες λαϊκές αγορές και κυρίως η λαϊκή στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη στο «Τζάμπο». Αυτή η λαϊκή είχε κακή έκθεση από την δημοτική αστυνομία και ο αντιδήμαρχος προώθησε την έκθεση στα κεντρικά της Πολιτικής Προστασίας και λήφθηκε η απόφαση να κλείσει η λαϊκή για δέκα ημέρες.

Σε αυτή τη λαϊκή δεν τηρούνταν καθόλου τα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων των πάγκων ενώ και οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν έκαναν χρήση μάσκας», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παττακός ενώ παράλληλα τόνισε πως μία ακόμα λαϊκή αγορά στην οποία εντοπίζεται έντονη παραβατικότητα είναι εκείνη των Πατελών.

«Περίπου η ίδια ασυδοσία παρατηρείται και στην λαϊκή αγορά των Πατελών και αν δεν συμμορφωθούν οι παραγωγοί τότε η λαϊκή κινδυνεύει. Θα ξαναγίνει έλεγχος και αν δεν έχουν συμμορφωθεί τότε θα κλείσει κι εκείνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

Σωρεία ελέγχων στα πανηγύρια

Σωρεία ελέγχων πραγματοποιούνται και στα πανηγύρια που γίνονται στα όρια του δήμου Ηρακλείου χωρίς ευτυχώς να εντοπιστεί κάποια παραβατικότητα.

«Κάνουμε ελέγχους και στα πανηγύρια κι ευτυχώς δεν εντοπίστηκε κάποια παραβατικότητα γιατί οι άνθρωποι έδειξαν συμμόρφωση των μέτρων ενώ υπήρχε και η παρουσία της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας.

Μάλιστα, οι ιερείς συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές και ζητούν την παρουσία μας στα πανηγύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

«Οι νέοι είναι πιο χαλαροί αλλά συμμορφώνονται με την πρώτη παρατήρηση»

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι νέοι στο Ηράκλειο, αν και δεν τηρούν τα μέτρα, συμμορφώνονται αμέσως από την πρώτη παρατήρηση.

«Οι νέοι είναι πιο χαλαροί, πιο άνετοι και σίγουροι. Δυστυχώς κάνουν λάθος γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει. Βέβαια πρέπει να πω ότι συμμορφώνονται με την πρώτη παρατήρηση σε γενικές γραμμές στο Ηράκλειο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παττακός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση