HomeHL-9Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί μπορεί να κάνει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί μπορεί να κάνει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα και πριν τον κορωνοϊό τα οικονομικά των νοικοκυριών δεν επαρκούσαν για μεγάλες διακοπές –
Διακοπές μπορεί να αξίζουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να τις κάνουμε! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2019 – πριν δηλαδή την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού – το 49% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν έχει το διαθέσιμο εισόδημα για να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία (54%), με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζεται στο 29%.

Επιπλέον, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφηκε μείωση αυτού του ποσοστού από το 2010 (ήταν 39%), στην Ελλάδα (και στην Ιταλία) καταγράφεται αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2010, το 46,3% των Ελλήνων δήλωνε αδυναμία διακοπών μιας εβδομάδας, ανέβηκε στο 52,8% το 2012, υποχώρησε το 2013, εκτινάχθηκε στο 53,7% το 2015 κι έκτοτε μειώνεται αλλά με βραδείς ρυθμούς. Επιπλέον τα στοιχεία για την Έλληνες δείχνουν ότι:

– Το 58% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους

– Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 77% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων

– Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 7,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 11%, σχέση με το 2018

Από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ημεδαπών τουριστών προκύπτουν τα εξης για το 2019:

– Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποίησαν 6,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 3,7% και 6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2018.

– Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 63,4 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.339,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,7% και αύξηση 1,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2018.

– Από τα ταξίδια αυτά, το 93,7% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 6,3% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση