HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: «Η Κρήτη μας Ενώνει όλους! »

Λ. Αυγενάκης: «Η Κρήτη μας Ενώνει όλους! »

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ημερίδα με θέμα «Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη. Χρηματοδότηση: Ευκαιρίες και Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014 στις 7:00, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έξοδο από την κρίση, τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά και την διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Στο β΄ μέρος της ημερίδας εξειδικευμένοι στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος και ο Υποψήφιος Διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών και εμπειρογνώμονας Τοπικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού κ. Μανώλης Κουτουλάκης ανέλυσαν μεταξύ άλλων τις προκλήσεις στην χρηματοδότηση των Δήμων και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει 2014-2020. Στο γ΄ μέρος της ημερίδας που παραβρέθηκαν Βουλευτές, πλήθος στελεχών της αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι έθεσαν ερωτήματα και παρατηρήσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιώργος Δεικτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, οι Δήμαρχοι, Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, Βιάννου κ. Πάυλος Μπαριτάκης, Μινώα – Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και συνεχάρη τους νεοεκλεγμένους και επανεκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικήσεων, επεσήμανε ότι «όλοι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, θα συμπαρασταθούμε στο έργο σας και είμαστε πολύ δυναμικά στο πλευρό σας. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της συγκεκριμένης ημερίδας. […] Άλλωστε, η Κρήτη μας Ενώνει όλους! Δε μας ζητά να αρνηθούμε ούτε τις ιδέες ούτε τα πιστεύω μας. Μας ζητά μόνο να παραμερίζουμε την αντιπαλότητα, κάθε φορά που το συμφέρον της Κρήτης και του Λαού της, μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το ζητούμενο πλέον είναι να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο διεκδικήσεων μέσω των Βουλευτών που σε ρόλο ατζέντη περιοριζόμασταν να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ά ή Β΄ Υπουργό ή το στέλεχος κάποιας κυβερνητικής δομής, για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα λογική, στη λογική του σήμερα και στην ανάγκη που υπάρχει οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να διεκδικήσουν πόρους μέσα από άλλους δρόμους και κυρίως μέσα από προγραμματισμό».

Βασικά σημεία ομιλίας Λ. Αυγενάκη:

«Σας συγχαίρω θερμά όλους για την εκλογή σας και εύχομαι να από τα βάθη της καρδιάς μου να αναδειχθείτε με το έργο σας, κατά τη διάρκεια της θητείας σας αντάξιοι της εμπιστοσύνης, με την οποία σας ετίμησε ο Κρητικός Λαός.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, θα συμπαρασταθούμε στο έργο Σας και είμαστε πολύ δυναμικά στο πλευρό Σας. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της συγκεκριμένης ημερίδας.

Άλλωστε η Κρήτη μας Ενώνει όλους! Δε μας ζητά να αρνηθούμε ούτε τις ιδέες ούτε τα πιστεύω μας. Μας ζητά μόνο να παραμερίζουμε την αντιπαλότητα, κάθε φορά που το συμφέρον της Κρήτης και του Λαού της, μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, μέσα από τη λογική της αλληλοκατανόησης, της σύνθεσης, ακόμη και της συνεργασίας.

Δική μας υποχρέωσή, ως πολιτικών εκπροσώπων του Κρητικού Λαού είναι να καταθέσουμε τις πολιτικές σκέψεις και τις ιδέες μας για τα μεγάλα θέματα που τον απασχολούν και να συμβάλουμε, μ΄ αυτό τον τρόπο, σε μια πιο ολοκληρωμένη και συνθετική προσέγγιση, από δικής σας πλευράς.

Κυρίες και Κύριοι,

όπως είναι πια φανερό, η Ελλάδα έχει αρχίσει, με σταθερά βήματα να βγαίνει από την Κρίση. Μετά από πέντε χρόνια πολύ σκληρών και επώδυνων θυσιών του Ελληνικού λαού το φως στο βάθος του τούνελ φαίνεται πολύ καθαρά πλέον.

Τώρα ακριβώς είναι η ιστορική στιγμή, να δημιουργήσουμε βγαίνοντας από την Κρίση, την Ευκαιρία για την Κρήτη και για τους Κρητικούς. Να φανταστούμε την Κρήτη μας όπως θα θέλαμε να είναι. Να οραματισθούμε όχι μιαν Άλλη Κρήτη, αλλά μια Νέα Κρήτη. Μια Κρήτη που θα αξιοποιεί όλες τις τεράστιες παραγωγικές της δυνάμεις, όλο τον πλούτο της Γης, της θάλασσας, της ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς της, μιας Κρήτης που θα κάνει πηγή πλούτου και ακτινοβολίας την ευφυΐα των ανθρώπων της, μιας Κρήτης που υπήρξε από τα πολύ Αρχαία χρόνια Μήτρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά που σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας της δημιούργησε μέχρι τις μέρες μας, μια πεντακάθαρη κρητική παράδοση υψηλής αισθητικής και πολιτιστικής σημασίας.

Σας προτείνω λοιπόν, Κυρίες και Κύριοι, να κηρύξουμε όλοι μαζί μια επανάσταση δημιουργικής πρωτοβουλίας. Η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή έχει αρκετές αρμοδιότητες ρητά διατυπωμένες από το Νόμο. Και εάν κάτι χρειαστεί να βελτιώσουμε, να αλλάξουμε, εδώ είναι ο καλός φίλος και νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ντινόπουλος, ανοικτός σε προτάσεις και με διάθεση για να συνδράμει στο έργο σας.

Υπάρχουν όμως και πολλές πρωτοβουλίες και δυνατότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, και που αυτές προκύπτουν από το πνεύμα της γενικής αποστολής της Αυτοδιοίκησης. Ξέρω ότι αυτομάτως ανακύπτει το ερώτημα της χρηματοδότησης, αλλά και εδώ χρειάζεται επιστράτευση της φαντασίας μας και των όσων χρήσιμων θα μας παρουσιάσουν απόψε ο καλός φίλος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος και ο συντοπίτης μας Υποψήφιος Διδάκτορας κ. Μανώλης Κουτουλάκης.

Πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψουμε, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη λογική της διαχείρισης και να υιοθετήσουμε όλοι, τη λογική της δημιουργικής πρωτοβουλίας, της διεκδίκησης, των συντονισμένων ενεργειών, της συνεργασίας.

Πράγματι υπάρχουν τριών ειδών δράσεις: Η πρώτη είναι αυτή που δεν έχει ανάγκη από δαπάνη αλλά απλώς από φαντασία και οργάνωση.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι δραστηριότητες που απαιτούν χρηματοδότηση, αλλά η δαπάνη μπορεί να καλυφθεί από επιτόπιους πόρους. Αυτή η κατηγορία απαιτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη χορηγιών και για τη δημιουργία συνεργασιών με τον ιδιωτικό παράγοντα και κυρίως επαγγελματισμό και συνέπειας.

Η Τρίτη κατηγορία είναι εκείνη των έργων που απαιτούν τη γενναία χρηματοδότηση από τις δημόσιες επενδύσεις και από τα κοινοτικά κονδύλια για το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα. Εδώ απαιτείται μια ισχυρή κινητοποίηση και παρέμβαση της αυτοδιοίκησης προς την Κεντρική εξουσία, για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας.

Απαιτείται όμως μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Θα επιδιώξουμε δηλαδή την πραγματοποίηση πολλών επενδύσεων μικρής εμβέλειας η κάθε μια, ή μερικών μεγάλων επενδύσεων σε έργα βασικής σημασίας, που όμως θα έχουν τη δύναμη και τα χαρακτηριστικά να προκαλέσουν τη δημιουργία και άλλων μικρότερων δορυφορικών επιχειρήσεων; Ξεκαθαρίζω εξ αρχής την θέση μου ότι είμαι εξαρχής υπέρ της δεύτερης.

Ποιος όμως θα υποδείξει με γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα τι πρέπει να γίνει και τι να μη γίνει στους καίριους τομείς όπως είναι η Γεωργία, η κτηνοτροφία, η βιομηχανία, η αλιεία-ιχθυοκαλλιέργεια και η άριστη ανάπτυξη της πλουσιότατης Υπαίθρου;

Ποιος θα υποδείξει στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ποιες πρέπει να είναι οι άριστες πρακτικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την τιμολογιακή τους πολιτική;

Υπάρχει μια και μόνο απάντηση! Ο καθένας από εμάς που ζούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες, που προερχόμαστε από αυτές, που γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας, μπορεί να εντοπίσει, να υποδείξει και να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια,.

Όλοι σας και όλοι μας, οφείλουμε να επιτύχουμε την αναπτυξιακή επιλογή των τοπικών αυτοδιοικήσεων που ηγείστε, και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε την σημαντικότερη ίσως ευκαιρία. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή σ’ εσάς. Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και οι δικές μας ευθύνες να διευκολύνουμε το έργο σας είναι ακόμη μεγαλύτερες,

Για να το πετύχουμε όμως αυτό, έχουμε υποχρέωση στις δεδομένες συνθήκες να δούμε ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούν οι Δήμοι να λειτουργήσουν και να διεκδικήσουν πόρους με βάση το νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Το ζητούμενο πλέον είναι να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο διεκδικήσεων μέσω των Βουλευτών που σε ρόλο ατζέντη περιοριζόμασταν να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ά ή Β΄ Υπουργό ή το στέλεχος κάποιας κυβερνητικής δομής, για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις.

Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα λογική, στη λογική του σήμερα και στην ανάγκη που υπάρχει οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να διεκδικήσουν πόρους μέσα από άλλους δρόμους και κυρίως μέσα από προγραμματισμό. Αυτούς τους νέους δρόμους πρόκειται να μας παρουσιάσουν εξειδικευμένοι στον τομέα τους άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι που έχουν αποδείξει την αξία τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην σημερινή μας ημερίδα.

Αφού ευχαριστήσω τον καθένα και την καθεμία για την σημερινή σας παρουσία, να πω ότι αυτή είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν να αναδείξουν το πραγματικό και χρήσιμο ρόλο του Βουλευτή, μέσα από την ουσιαστική συμβολή του όχι μόνο σε κεντρικής σημασίας ζητήματα, αλλά κυρίως σε τοπικά και αυτοδιοικητικού επιπέδου ζητήματα, μέσα από την παραγωγική σύνθεση και συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, τους φορείς, την κοινωνία, τους πολίτες.»

autod3autod2autod

Διαφήμιση
Διαφήμιση