HomeHL-GreeceΜητσοτάκης σε Τσίπρα: Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα

Οταν μιλάτε για την ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου το λόγο στην ολομέλεια της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι καλό, κ. Τσίπρα, όταν μιλάμε στην εθνική αντιπροσωπεία να είμαστε ακριβείς. Μιλήσατε για την πρωτοφανή ύφεση και επιχειρήσατε να παρουσιάσετε επιχειρηματολογία ότι δήθεν η ελληνική οικονομία είχε μπει ήδη σε ύφεση. Η πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλαδα είναι 9%. Υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά, όταν μιλάτε για ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής». Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως το πρώτο κείμενο του σχεδίου Πισσαρίδη θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ίσως και σήμερα ή αύριο, όταν θα είναι έτοιμο από την αρμόδια επιτροπή. Ολόκληρο θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε «είναι λογικό και επιβεβλημένο να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης -που δεν θα ταυτίζεται με την έκθεση Πισσαρίδη, θα βασίζεται σε αυτή- στο κοινοβούλιο με την άνεση που επιβάλλεται».

Παράλληλα υπογράμμισε τα εξής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης: «Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου για την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εντός του 2020 και εξ ολοκληρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφαπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση».

Ναι είναι δίκαιος και έντιμος συμβιβασμός και ναι η Ευρώπη προχωράει πάντα μέσα από συμβιβασμούς αλλά αυτός αποτέλεσε άλμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας πως «μηδέν ήταν το σημείο αφετηρίας και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους. Και από τους ωφελημένους και από τους φειδωλούς. Εκτός αν πιστεύετε ότι, αν ήσασταν στη θέση μου, θα υποβάλατε βέτο. Εγώ έκρινα αλλιώς».

Στο πού θα πάνε τα λεφτά, θα έχω ευκαιρία στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής να αναφερθώ αναλυτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Απευθυνόμενος δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Πράσινη μετάβαση και ψηφιακό κράτος. Πρέπει να είστε ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει ότι έχει γίνει επανάσταση στην επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες».

Για τράπεζες και ταμείο Ηρακλής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, ανέφερε: «Αυτό το παιχνίδι οι κακοί τραπεζίτες, η καλή κοινωνία [είναι] πολυφορεμένο. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια. Δεν φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι η τράπεζα πρέπει να δίνει δάνειο σε όποιον ζητάει δάνειο».

Το παιχνίδι «κακοί τραπεζίτες – κακή κοινωνία» δεν ακούγεται πια από πολλούς. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους, χωρίς όμως να παραβιάζονται ορισμένα κριτήρια, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε «σύντομα θα δοθούν στοιχεία από τις ΔΟΥ για τα ποσά που εκταμιεύτηκαν τελευταία ως ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανά εκλογική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση αυτή μέσω του ταμείου Ηρακλής έχει δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο σε μικρές επιχειρήσεις, startups, γι’ αυτό έχουν stock options

Μου κάνει εντύπωση που η εκπρόθεσμη τροπολογία που καταθέσατε για την προστασία της α’ κατοικίας δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Εικάζω ότι είναι γιατί ξέρει για τί έχει δεσμευτεί».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μην επιστρέφετε εκεί. Το 2015 η τραγική σας διαπραγμάτευση μας στοίχησε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ζημιά. Για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση αυτή μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο έχει δρομολογηθεί, έχει δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έχω μία ερώτηση για εσάς. Μου κάνει εντύπωση ότι η τροπολογία που καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Εικάζω ότι είναι συνειδητή επιλογή διότι ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει σε τι έχει δεσμευτεί και ότι το Απρίλιο του 2019 προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup. Εσείς είχατε δεσμευτεί ότι το σχήμα αυτό θα λήξει στο τέλος του 2019. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος για αυτό δεν έχει προσθέσει την υπογραφή του».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση