HomeHL-CultureΘερμό χειροκρότημα στον Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή στην πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου την Σητεια

Θερμό χειροκρότημα στον Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή στην πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου την Σητεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δάκρυα χαράς,συγκίνησης και παρατεταμένα χειροκροτήματα προκάλεσε στην Σητεια,στην πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου,ο συναυλιακός Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή.

Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι παραστάσεων και συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, ο σύγχρονος Ερωτόκριτος έφτασε  στην πατρίδα του, στην πόλη που τον γέννησε, τη Σητεία του νομού Λασιθίου Κρήτης.

Ο συνθέτης,οι πρωταγωνιστες,οι μουσικοί του  συγκροτήματος

Vamos Ensemble και όλοι οι συντελεστές του σύγχρονου Ελληνικού μιούζικαλ εντυπωσίασαν τους παριστάμενους  θεσμικούς φορείς και το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε το χώρο και χειροκρότησε θερμά όλους,δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές,στον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη,στους συνεργάτες του και στους χορηγούς.

Τα θερμά του επίσης συγχαρητήρια για την επιτυχή διοργάνωση στην Σητεία στην «μάνα γη»του Κορνάρου, αλλά και την μεγάλη επιτυχία του Ερωτόκριτου στην Ελλάδα,έδωσε στο συνθέτη,σε όλους τους συντελεστές του έργου,της διοργάνωσης και στον Δήμαρχο,ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αποδήμων Κρητών Κώστας Φασουλάκης ο οποίος και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δημήτρη Μαραμή και το μουσικό συγκρότημα που έχει Κρητική καταγωγή και έδρα.

55

Ειδικότερα,ο διοργανωτής, Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) του Δήμου Σητείας παρουσίασε τον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου με τους Vamos Ensemble και τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτο), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραµάνα) και Βασίλη Δημακόπουλο (Ρήγα).

Η μουσική του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από θεατρική μουσική το 2011 στο Θέατρο Ακροπόλ, σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ ως ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017 και φτάνοντας στην πιο ολοκληρωμένη συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη, πραγματοποιώντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι ταλαντούχοι ερµηνευτές μαζί με τον συνθέτη στο πιάνο και την αφήγηση και τους Vamos Ensemble, παρουσίασαν μοναδικά το αθάνατο αυτό αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παρουσιάστηκε.

33

Η ορχήστρα Vamos Ensemble είναι ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από δεκαέξι μουσικούς, οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πέντε χρόνια και έχουν ως ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά.

Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους (ενορχηστρώσεις Θ. Παπαθανασίου), δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα.

Δημήτρης Μαραμής: Είναι συγκλονιστικό να βρίσκομαι στη γη και στην αγκαλιά του Κορνάρου

Ο Συνθέτης Δημητρης Μαραμής αφού ευχαρίστησε  για την παρουςια και στήριξη τους τον Αντιπεριφερειαρχη,Δήμαρχο,Αντιδημαρχους δηλωςε συγκινημένος για την παρουσία του στην πατρίδα του του ποιητή Βιτσέντζου Κορναρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:  «Ήταν πολύ ισχυρός ο συμβολισμός της συναυλιακής παρουσίασης του σύγχρονου ελληνικού  μιούζικαλ βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο του Ερωτόκριτου, στη γεννέτειρα του ποιητή, δημιουργού του.

22Προσωπικά ένιωσα μία ιδιαίτερη δόνηση που μετά από ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα εδώ και τρία χρόνια, ήρθε επιτέλους το μουσικό αυτό έργο στην πατρίδα του.

Ηταν ξεχωριστή αυτή η συναυλία και είχε ένα ειδικό βάρος,καθώς επικοινώνησα με  τους αθάνατους στίχους της κρητικής διαλέκτου της κρητικής αναγεννησιακής ποιητικής μυθιστορίας του Ερωτόκριτου μέσα από τη μουσική μου σύνθεση με ακροατές τους ανθρώπους που πατούν στα ίδια χώματα με αυτά που πάτησε ο Βιτσέντζος Κορνάρος

Για ΄μένα ο Ερωτόκριτος είναι η μουσική γιορτή της ελληνικής γλώσσας μέσα από το μουσικό πλούτο της κρητικής διαλέκτου. Για ‘μένα ο Ερωτόκριτος είναι η φιλοσοφία της ζωής με το θεμελιώδες μήνυμα: να κυνηγάς πάντα το όνειρό σου, να μην αφήσεις ποτέ το στόχο σου γιατί στο τέλος θα τον πετύχεις όσα εμπόδια κι αν βρεθούν μπροστά σου.

Για ‘μένα ο Ερωτόκριτος είναι πως ο Έρωτας είναι η πιο ισχυρή θεϊκή δύναμη πάνω στη γη και πως αυτός που κρίνεται (υποφέρει) από τον έρωτα, έχει ως μοναδική του θεραπεία την κατάκτηση του αντικειμένου του πόθου του. 

Με τον Ερωτόκριτο ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή δημιουργικά το 2011 και ξεκίνησε ένα ταξίδι γοητείας και μαγείας με το έργο. Το 2013 συνειδητοποίησα πως το έργο μου ζητούσε να ασχοληθώ όλο και περισσότερο μαζί του. Έτσι έσκυψα μέσα του και άρχισα να ακούω προσεχτικά τη μουσική των στίχων του.

Χωρίς κανένα δέος αλλά με εφηβικό πάθος βυθίστηκα μέσα του βαθιά κι άρχισα να συνθέτω αυτά που άκουγα μέσα από τους στίχους της κρητικής διαλέκτου.

Οι ιαμβικοί του δεκαπεντασύλλαβοι μου χάραζαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κονταροχτυπιόμουν με εσωτερικούς ρυθμούς και τους οποίους αποκάλυπτα μουσικά.

Επίσης η επιλογή και η χρήση της πεντατονικής κλίμακας ως μουσική βάση μελοποίησης του Ερωτόκριτου, που είναι η βάση για πολλές παραδοσιακές μουσικές του κόσμου, ηπειρώτικα, κινεζική, μπλουζ και τζαζ, μεσογειακή, με βοήθησε στο να ξεκλειδώσω το έργο και να το φέρω στον ακροατή με ένα άκουσμα εξαιρετικά οικείο σε αυτόν.»

11

Διαφήμιση
Διαφήμιση