HomeHL-9Η Τουρκία αποσύρει το «Oruc Reis» και βγάζει Navtex για το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία αποσύρει το «Oruc Reis» και βγάζει Navtex για το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ

Λίγες μόνον ώρες μετά την αναδίπλωση, την ανακοίνωση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο από την Αγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η Τουρκία να «πάγωσε» τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, δένοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά εξέδωσε νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους Barbaros στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας, ανατολικά της Αμμοχώστου. Το Barbaros προς το παρών βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Όλμων (Taşucu)

Η περιοχή εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.
navtex_21

Όπως αναφέρει ο σταθμός της Αττάλειας, η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Την προσωρινή αναβολή των σεισμικών ερευνών του Ορούτς Ρέις, ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Τόνισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί παγώματος των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση