HomeHL-GreeceΗ τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι αποσύρει το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο για να ξεκινήσει διάλογος

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι αποσύρει το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο για να ξεκινήσει διάλογος

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναβολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις βάλουμε (σ.σ.: τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) σε αναμονή για λίγο»».

Σε συνέντευξη στο CNN Turk ο Καλίν είπε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε εποικοδομητικό ρόλο στο να μην υπάρξει στρατιωτική ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, διέψευσε ωστόσο γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα σημαντικό γείτονα και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους, και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε λίγο».
Επίσης, ανέφερε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης η ένταξη στην ΕΕ.

oruc-reis-limani-xartis

Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπό καθεστώς προκλήσεων.

Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη του διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά και τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οτιδήποτε σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνο η διευθέτηση της μίας διαφοράς που έχουμε.

Τα μηνύματα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντησή του με την Ισπανή ομόλογό του Arancha González Laya, που είχε μόλις επιστρέψει από την Τουρκία, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική Κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια, αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας».

Για να ξεκαθαρίσει ωστόσο, ο κ. Δένδιας το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου με τη Αγκυρα: «Επειδή η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία».

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι φέτος, μπορεί να γίνει ορθόδοξη λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά στον Πόντο, η οποία ήταν κλειστή επί πενταετία, λόγω εργασιών συντήρησης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση