HomeHL-EconomyΦωκίων Καραβίας: H πανδημία δεν αλλάζει το σχέδιό μας

Φωκίων Καραβίας: H πανδημία δεν αλλάζει το σχέδιό μας

Δύσκολη η χρονιά για τη χώρα, λόγω της πανδημικής κρίσης, τόνισε ο CEO της Eurobank. Το «κλειδί» για ενίσχυση των επενδύσεων. Στόχος της τράπεζας παραμένει η αύξηση κερδών. Οι επόμενες προκλήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, στους στόχους της Eurobank αλλά και στα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, με έμφαση όμως στην ολοκλήρωση σε μέγιστο βαθμό του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας.

 «Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ξεκάθαρος. Θέλουμε τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank να ευθυγραμμισθούν με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Θέλουμε η τράπεζα να γίνει πιο σύγχρονη, πιο καινοτόμα και να καταστεί, μεταξύ των άλλων, όπου δραστηριοποιείται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη, θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για εσάς τους μετόχους.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση, παρά την ανακοπή που προκαλεί η πανδημία, της κερδοφορίας», τόνισε ο CEO της τράπεζας, απευθυνόμενος στους μετόχους πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Τις επόμενες εβδομάδες, η τράπεζα, κατόπιν της σχετικής έγκρισης των μετόχων, θα διανείμει μέρος των ομολογιών της mezzanine και senior στους μετόχους της και μετοχές της εταιρείας Cairo Mezz Plc, η οποία θα εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η πρόταση του Δ.Σ. προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Holdings είναι η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με επιστροφή σε είδος, προκειμένου να περιέλθουν οι μετοχές του SPV στους μετόχους της με αναλογία 1 μετοχή του SPV για κάθε 12 μετοχές της Holdings που ήδη κατέχουν.

Δύσκολη χρονιά

Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, ωστόσο ανέφερε πως «θα είναι μια δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά για τη χώρα». Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας τόνισε: «Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης».

Πρόσθεσε, όμως, πως παρά τις βραχυπρόθεσμες ανατροπές που φέρνει η πανδημία, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει.

Εξάλλου, όπως είπε, η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία το σχέδιο μείωσης των NPEs, με τον δείκτη να βρίσκεται πλέον στο 15,6%, γεγονός που αποδεικνύει ότι «προσεγγίζουμε τα θεμελιώδη μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών».

Investment grade

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προκλήσεις

Οι άμεσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τράπεζα αλλά και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραβία:

 – Η άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών της τράπεζας. Όπως τόνισε, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα ισχύσουν τα μορατόρια πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανέφερε ότι η Eurobank στο τέλος του 2020 θα δανειοδοτήσει με επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ τις ενήμερες επιχειρήσεις.
Ήδη, το 1ο 6μηνο του έτους έχει αυξήσει τα δάνειά της κατά 1 δισ. ευρώ με ίδιους πόρους. Επίσης, όπως τόνισε, έχει εγκρίνει εκταμιεύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας και «η ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες».

Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, να ξεκινήσουμε άμεσα και τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης του Εγγυοδοτικού Ταμείου.

– Η συνετή διαχείριση με στόχο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

– Η προώθηση και χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι «πρωταγωνίστρια σε μεγάλα έργα πνοής, με χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ για το έργο του Ελληνικού, με χρηματοδότηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, είναι σύμβουλος της ΔEH και συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του επιπλέον ποσοστού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών».

Τα επιτεύγματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αναφέρθηκε διεξοδικά στην ολοκλήρωση της πρώτης τιτλοποίησης που έγινε από ελληνική τράπεζα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις αντίστοιχες προσπάθειες των υπόλοιπων τραπεζών.

Προκλήσεις αλλά κι ευκαιρίες από την κρίση

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς στην ομιλία του δήλωσε πως «Μέχρι της αρχές της τρέχουσας χρονιάς ήμασταν αισιόδοξοι. Μετά από μια μακροχρόνια κρίση, η οποία συνοδεύτηκε από βαθιά ύφεση, η οικονομία μας το 2019 σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τρίτη συνεχή χρονιά.

Μάλιστα, τα έτη 2018 και 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης πλησίασαν το 2% ενώ για το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε μια επιτάχυνση στο 2,4%.

Η ελληνική οικονομία προσέβλεπε σε ένα πολύ καλό μεσοπρόθεσμο μέλλον διαθέτοντας πολιτική σταθερότητα και ένα ικανοποιητικό αναπτυξιακό απόθεμα. Αυτή η προοπτική αντικατοπτριζόταν ιδιαίτερα στο δείκτη προσδοκιών οικονομικού κλίματος που είχε ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Δυστυχώς όμως, μετά από μια διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και μια κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που οδήγησε σε απώλεια περισσότερου από το ένα-τέταρτο του ΑΕΠ, ζούμε σήμερακάτι εντελώς διαφορετικό το οποίο δεν οφείλεται σε οικονομικές ανισορροπίες ή εξάρσεις του οικονομικού κύκλου.

Σήμερα ζούμε μια βαθιά ύφεση που ουσιαστικά αποτελεί προϋπόθεση για τη θεραπεία της υγειονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε».

«Σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, οι παραδοσιακές συνταγές δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής δεν χρειάζονται αυτή τη φορά τόσο για την ενεργοποίηση της ζήτησης αλλά για τη δημιουργία μιας γέφυρας χρηματοδότησης που θα παρέχει ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και αποζημιώσεις σε εργαζόμενους για απώλειες εισοδήματος, ώστε να αντιμετωπισθούν τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν, να κρατηθεί η οικονομία σε ετοιμότητα, να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης μέσω αποφυγής κλεισίματος επιχειρήσεων και αύξησης της ανεργίας» εκτίμησε ο κ. Ζανιάς.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι ευτύχημα πως απέναντι σε αυτή την κρίση η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ελληνικών τραπεζών υπήρξε άμεση και αποτελεσματική ώστε να δημιουργηθεί η γέφυρα χρηματοδότησης και να περιοριστούν τα υφεσιακά αποτελέσματα».

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η σημερινή κρίση δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά και κάποιες ευκαιρίες.

Ένα πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο υπερδανεισμός του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων. Η γέφυρα ρευστότητας η οποία λειτουργεί κάποτε πρέπει ν αποπληρωθεί.

Ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις, στην Ευρώπη, και σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων γίνεται κυρίως με τραπεζικό δανεισμό και λιγότερο με άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά.

Σήμερα όμως και μετά από πολλαπλές κρίσεις, αυτός ο δανεισμός έχει καταστεί υπέρμετρος και θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην κανονικότητα».

Όπως δήλωσε ο κ. Ζανιάς «Οι προκλήσεις όμως είναι πολύ μεγάλες και για τις τράπεζες με σημαντικότερη αυτή της αντιμετώπισης των νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία θα δημιουργηθούν.

Μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί από τον επόμενο χρόνο καθόσον τώρα λειτουργούν οι διευκολύνσεις για αναστολές πληρωμών που έχουν δοθεί. Το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης.

Κάποιο ρόλο επίσης θα παίξει και η τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών (paymentculture) μετά από τόσες αναστολές πληρωμών που δίνονται τόσο από τις τράπεζες αλλά και από το κράτος και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι προοπτικές όμως για μια γρήγορη ανάπτυξη μετά την κρίση είναι θετικές ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισής τους, καθώς και των στρατηγικών κακοπληρωτών, βελτιώνεται.

Οι προοπτικές βελτιώνονται ακόμη περισσότερο και λόγω της σταδιακότητας με την οποία πιστεύω πως θα αντιμετωπιστεί από την Εποπτεύουσα Αρχή η αναπλήρωση των αποθεμάτων σε κεφάλαια και ρευστότητα μετά το τέλος της κρίσης».

Ανέφερε ωστόσο πως «από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ευκαιρίες τις οποίες ανέδειξε εμφατικά η τρέχουσα κρίση. Οι ευκαιρίες αυτές αφορούν κυρίως τις νέες μορφές εργασίας που δοκιμάστηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση και η ανάγκη για γρήγορη ψηφιοποίηση.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό και ευχάριστο πως μέσα σε λίγες εβδομάδες από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης οι τράπεζες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να λειτουργήσουν ως ψηφιακές τράπεζες. Και οι δύο αυτές ευκαιρίες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών».

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Eurobank 

Από αριστερά προς δεξιά διακρίνονται οι :Γεώργιος Λέκκας, Δικηγόρος, Γενική Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Αγγελική Καρδαρά, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση