HomeHL-9Πανελλαδικές 2020: Πτώση παντού και βουτιά έως 650 μόρια για τις σχολές του 3ου Πεδίου

Πανελλαδικές 2020: Πτώση παντού και βουτιά έως 650 μόρια για τις σχολές του 3ου Πεδίου

Αναλυτικές εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πτώση παντού, ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, αναμένεται να καταγραφεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η πορεία των βάσεων, σε μια χρονιά όπου οι εξετάσεις έγιναν εν μέσω πανδημίας, θα είναι πτωτική κυρίως στα «ρετιρέ», ενώ, εκτός από την πτώση στις Ιατρικές, όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εκτιμούν ότι οι σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών θα πέσουν πάνω από 700 μόρια, ενώ «γκρέμισμα» ακόμα και 1.000 μορίων θα σημειωθεί στις σχολές των Θετικών Επιστημών.

Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές, θα πέσουν από το όριο των 18.000 μονάδων κυρίως στην επαρχία. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε βάση τα 18.123 μόρια, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα βρεθεί στην κατηγορία σχολών με 17.000 μόρια και πάνω. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, με τις σχολές Πληροφορικής και Οικονομικών να έχουν ανοδική πορεία ακόμα και 500 μορίων σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία, ενώ το φετινό χαρακτηριστικό είναι η πολύ κακή βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία. Σχεδόν σε όλα τα πεδία, μάλιστα, λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες. Οι αναλογίες ωστόσο που διαμορφώνονται χαρακτηρίζονται ως οι πλέον ευνοϊκές, καθώς από τους περίπου 100.000 υποψηφίους θα εισαχθούν οι 77.970 – όχι βέβαια στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Η κίνηση των βάσεων σχετίζεται με τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις, ενώ στο 2ο οι χαμηλές επιδόσεις κυρίως στη Χημεία θα δημιουργήσουν «σχολές ευκαιρίας» στην περιφέρεια, δηλαδή σχολές με πολύ καλά γνωστικά αντικείμενα αλλά χαμηλή βάση εισαγωγής. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες Υγείας και Ζωής) η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις, ενώ στο 4ο αναμένεται μικρή πτώση στα «ρετιρέ» και αυξομειώσεις στα υπόλοιπα τμήματα.

Σημαντική πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι η επίπτωση των βαθμολογιών στη Νεοελληνική Γλώσσα σε όλα τα πεδία – όπως λένε, το μάθημα αυτό θα παίξει τον ρόλο που έπαιζαν τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας, τα οποία καταργήθηκαν φέτος.

Είναι σαφές ότι η διαμόρφωση των βάσεων συνδέεται και με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και τις επιθυμίες των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την οριστικοποίηση των μηχανογραφικών. Μια βασική παράμετρος στη φετινή διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που θέτει ως πλαφόν για τη μετεγγραφή από περιφερειακά σε κεντρικά πανεπιστήμια τα 2.750 μόρια από τη βάση του τμήματος.

Τα νέα δεδομένα στις μετεγγραφές, σε συνδυασμό με τις νέες αντιστοιχίες σχολών μεταξύ των πανεπιστημίων σε σχέση με πέρυσι, δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα που θα αποτυπωθεί στην κίνηση των βάσεων, καθώς εκτός από την οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού, οι περισσότερες οικογένειες θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους. Ακόμα μία σημαντική παράμετρος της πορείας των φετινών βάσεων είναι και η έλλειψη των συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοψηφίες μεταξύ των υποψηφίων.

Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, στο 1ο Πεδίο αναμένεται μεγάλη πτώση στην εκτεταμένη περιοχή των βάσεων από 9.000 έως 17.000 μόρια. Πάνω από τα 17.000 μόρια δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές, ενώ επικρατούν και ανεπαίσθητες ανοδικές τάσεις. Οι αναμενόμενες πτώσεις οφείλονται στις χαμηλότερες επιδόσεις και στα τέσσερα μαθήματα, αλλά και στον μικρότερο αριθμό υποψηφίων του 1ου Πεδίου -περίπου 3.000 λιγότεροι-, καθότι από φέτος δεν δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε παραϊατρικά τμήματα.

Στο 2ο Πεδίο αναμένεται -μέτρια έως μεγάλη- πτώση σε όλες τις περιοχές μορίων, εκτός από ένα μικρό παράθυρο από τα 16.000 έως τα 17.000 μόρια, όπου παρατηρείται μικρή ανοδική τάση. Κάτω από τα 12.000 μόρια αναμένεται δραματική πτώσης – ακόμη και 650 μορίων! Οπου υπάρχουν πτώσεις οφείλονται στην κατά πολύ χειρότερη επίδοση στη Χημεία και λιγότερο στη Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία. Οι πτώσεις αυτές μετριάζονται εν μέρει από τις καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική.

Στο 3ο Πεδίο, όπως λέει ο κ. Παπαγιαννούλης, αναμένεται καθολική πτώση, η οποία θα φτάσει ενδεχομένως και τα 650 μόρια στις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές. Στην περιοχή από 16.000 έως 19.000 μόρια η εκτιμώμενη πτώση κυμαίνεται από 300 έως 650 μόρια. Να σημειωθεί ότι αναμένονται τα χαμηλότερα μόρια της δεκαετίας στις Ιατρικές Σχολές Μέτριες αναμένονται οι πτώσεις στη μεσαία περιοχή – από τα 11.000 έως τα 15.000 μόρια. Οι μεγάλες πτώσεις στο 3ο Πεδίο οφείλονται στις χαμηλές επιδόσεις κυρίως σε Βιολογία και Χημεία.

Στο 4ο Πεδίο αναμένεται μέτρια άνοδος -από 0 έως 190 μόρια- σε όλη σχεδόν την κλίμακα των βάσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαμε αστοχίες μαθημάτων και επιπλέον στην αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά περίπου 500. Η μέγιστη άνοδος εκτιμάται στη βαθμολογική περιοχή από 15.500 έως 16.500 μόρια, ενώ μικρή πτωτική τάση εμφανίζεται στην περιοχή άνω των 18.500 μορίων, όπου υπάρχει μόνο ένα τμήμα, το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση