HomeHL1-EconomyΑναδρομικά 2013: Προς παράταση οι αιτήσεις για αλλαγή φορολόγησης

Αναδρομικά 2013: Προς παράταση οι αιτήσεις για αλλαγή φορολόγησης

Ηλεκτρονική εφαρμογή για υποβολή των δηλώσεων αναδρομικών για 2015- 2017

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου η προθεσμία που έχουν 70.000 συνταξιούχοι να μειώσουν τους φόρους στα ποσά είχαν εισπράξει αναδρομικά και αφορούσαν στις συντάξεις τους το 2013. Όμως είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς η σχετική υπουργική απόφαση που καθόριζε τους όρους και την διαδικασία εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση.

Η προθεσμία αφορά στην υποβολή ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι συνταξιούχοι στις αρμόδιες ΔΟΥ, να διασφαλιστεί η φορολόγηση των ποσών των αναδρομικών που εισέπραξαν, στα έτη στα οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά το 2013 τα οποία δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση του 2014 θα φορολογηθούν εκ νέου, με τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν στην Εφορία θα κατανείμουν τα ποσά στα έτη που ανάγονται και θα φορολογηθούν ξεχωριστά για κάθε έτος και όχι όλα μαζί, περιορίζοντας έτσι τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Οι διορθώσεις και η έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα γίνει με αίτηση που θα υποβάλουν οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι στην εφορία τους. Προβλέπεται διαγραφή προστίμων, έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις και μείωση φόρων. Όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με όλα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους ο συνταξιούχος ζητά την νέα εκκαθάριση για τα αδήλωτα αναδρομικά. Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.

Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.

Σημειώνεται οτι πλέον οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εντός του 2019 έλαβαν αναδρομικά ποσά για τα προηγούμενα έτη, μπορούν να τα δηλώσουν ηλεκτρονικά στην Εφορία.

Η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων αναδρομικών για τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017 για τα οποία οι βεβαιώσεις αποδοχών εκδόθηκαν μέσα στο 2019 είναι πλέον διαθέσιμη.

Με την δυνατότητα που πλέον δίδεται, απλήρωτοι εργαζόμενοι ή και συνταξιούχοι που μέσα στο 2019 πληρώθηκαν οφειλόμενα αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητικές δηλώσεις στις ΔΟΥ, αλλά θα τις καταθέσουν ηλεκτρονικά μέσω του Τaxisnet. Μετά την υποβολή τους, θα εκδοθεί αυτομάτως και το εκκαθαριστικό με την ταυτότητα οφειλής που ακολουθεί το νέο ποσό πρόσθετου φόρου το οποίο καλούνται να πληρώσουν.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση