HomePost ItΤα προβλήματα των σταφυλοπαραγωγών στη… Βουλή

Τα προβλήματα των σταφυλοπαραγωγών στη… Βουλή

Με ερώτηση του Γ. Λογιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη… Βουλή γνωστοποιείται το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι σταφυλοπαραγωγοί της Κρήτης για φέτος με ερώτηση του βουλευτή ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη.

Η ερώτηση με τίτλο «Σε κίνδυνο η απορρόφηση της φετινή συγκομιδής σταφυλιών» κατατέθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Από τον περασμένο Απρίλιο η ΚΕΟΣΕ έχει εκφράσει την αγωνία της για το θέμα της μη  απορρόφησης των σταφυλιών. Τώρα που οι δυσοίωνες προβλέψεις της επιβεβαιώνονται, θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητας της  έγκρισης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,άτοκης δανειοδότησης των επιχειρήσεων οίνου, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης της επικείμενης συγκομιδής οινοσταφύλων.

Με επείγουσα επιστολή της, η ΚΕΟΣΟΕ τονίζει  ότι αυτή είναι η μόνη λύση,  καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, βάσει των οποίων διαφαίνεται βάσιμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα προβεί σε απορρόφηση σταφυλιών κατά την επικείμενη φετινή συγκομιδή. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι ότι σήμερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί δέχονται πιέσεις για παραλαβή σταφυλιών και από αμπελουργούς οι οποίοι παρέδιδαν την παραγωγή τους σε ιδιωτικά οινοποιεία.

Οι επιχειρήσεις οίνου στη χώρα μας και ιδιαίτερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί – που δεν έχουν κεφάλαια κίνησης-  από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, εν όψει του τρύγου που θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα με όρους υποχρεωτικής παραλαβής από τα μέλη τους, αφού αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί συνεταιρισμών.

Η αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις οίνου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων (αμπελουργοί) αναμένουν να καρπωθούν τους κόπους μιας χρονιάς κατά τον επερχόμενο τρυγητό. Η αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών θα είναι καταστροφική ,όχι μόνο για φέτος ,αλλά και για τις επόμενες χρονιές, ενώ ήδη  τα μηνύματα που προέρχονται από εμπόρους σταφυλιών και ιδιωτικές επιχειρήσεις για αναιμική ζήτηση σταφυλιών ,προετοιμάζουν το έδαφος για κατάρρευση τιμών.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται να λάβει μέτρα και να χορηγηθεί υπό όρους συγκράτησης των τιμών, άτοκη δανειοδότηση των επιχειρήσεων οίνου της χώρας;

Διαφήμιση
Διαφήμιση