HomeΕΛΛΑΔΑΜάτι: «Ουδέποτε μου μετέφεραν την ακριβή εικόνα»

Μάτι: «Ουδέποτε μου μετέφεραν την ακριβή εικόνα»

Τι υποστηρίζει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για ελλιπή ενημέρωσή του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έκανε λόγο ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, δίνοντας εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της σχετικής προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε.

Θεωρεί δε υπεύθυνο για αυτό τον Βασίλη Ματθαιόπουλο που ήταν τότε Υπαρχηγός Επιχειρήσεων καθώς και τον Γιάννη Φωστιέρη που ήταν διοικητής του ΕΣΚΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τερζούδης που έχει καταστεί πλέον κατηγορούμενος, καταθέτοντας στον εισαγγελέα στις 15 Ιανουαρίου του 2919, υποστήριξε ότι:

«Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού σήματος επικοινωνιών, (ασυρμάτου) δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σχεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους. Σε αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση μου… Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα, καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και η ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και το διοικητή του ΕΣΚΕ, ως είχαν υποχρέωση… Σύμφωνα με την εκτίμηση μου λαμβάνοντας υπόψη το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν απευθείας με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων ( Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τον διοικητή του ΕΣΚΕ, η εικόνα που είχαν οι ανωτέρω ήταν διαφορετική από την εικόνα που είχα εγώ και ο λόγος είναι ότι ουδέποτε μου μετέφεραν την ακριβή εικόνα. Επισημαίνω ότι οι ανωτέρω παρευρίσκοντο αμφότεροι συνεχώς στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, όπου είχαν ασύρματη επικοινωνία και για τα επίγεια και για τα εναέρια μέσα, που σημαίνει ότι άκουγαν σε πραγματικό χρόνο ότι ελέγετο – διεμείβετο στο πεδίο του συμβάντος και αντίθετοι τυχόν ισχυρισμοί περί ελλιπούς ενημέρωσης των δεν ευσταθούν….».

Ο τότε Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Βασίλης Ματθαιόπουλος ωστόσο, ενώπιον του εισαγγελέα στον οποίο έδωσε εξηγήσεις τον Ιανουάριο του 2019, αρνήθηκε οποιαδήποτε δική του ευθύνη «δείχνοντας» όλους τους υπόλοιπους:

Τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, τον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, 10 ακόμη αξιωματικούς( εκ των οποίων οι περισσότεροι αποστρατεύθηκαν από τον ίδιο, μετά τις πρώτες κρίσεις των αξιωματικών) , αλλά και τον πρώην ΓΓΠΠ Ιωάννη Καπάκη.

« Με βάση τα δεδομένα, η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΚΕ ήταν σημαντική, καθώς έπρεπε να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και την πυροσβεστική υπηρεσία. Ειδικότερα, θα μπορούσε να κάνει ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να δοθούν οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών και γενικότερα οδηγίες για την διαχείριση του συμβάντος τόσο από τους πολίτες όσο και από τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, θα μπορούσα να συγκαλέσει νωρίτερα το ΚΣΟΠΠ, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την λήψη αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις.»

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση