HomePost ItΒαρδάκης Σωκράτης: “Ιστορική Συμφωνία… ή ένα καλά κρυμμένο νέο μνημόνιο…;”

Βαρδάκης Σωκράτης: “Ιστορική Συμφωνία… ή ένα καλά κρυμμένο νέο μνημόνιο…;”

«Παρέλειψε να μας πει ότι τα 38 δις από ΕΣΠΑ ήταν ήδη εξασφαλισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τη συμφωνία των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ενωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο βουλευτής Ν.Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

“Για πρώτη φορά, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε συμφωνία για κοινό δανεισμό και αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός.

Είναι αλήθεια ότι με την πανδημία που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ευρωπαϊκή καθώς και τη παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε από την ΕΕ προκειμένου να στηρίξει τα Κράτη- Μέλη της, κρίθηκε αναγκαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης γύρισε από τις Βρυξέλλες θριαμβολογώντας πως στις αποσκευές του, έφερε για την Ελλάδα 70 δις ευρώ, παρέλειψε όμως τεχνηέντως να μας πει τα ψιλά γράμματα αυτής της συμφωνίας.

Παρέλειψε να μας πει ότι στην Ελλάδα θα εκταμιευθούν μόνο 3,4 δις ευρώ για το 2021.

Παρέλειψε να μας πει ότι τα 38 δις από ΕΣΠΑ ήταν ήδη εξασφαλισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνημένα να δοθούν σε βάθος επταετίας 2020-27.

Παρέλειψε να μας πει ότι μόλις 19,5 δις κατάφερε να πάρει με επιδοτήσεις ενώ τα 12,5 δις είναι δάνειο από τον ESM με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα αλλά και με σταδιακές εκταμιεύσεις που θα ξεκινήσουν από το 2020 και οι οποίες θα περιορίζονται σε δυο τον χρόνο. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, οι οποίες όχι μόνο διατήρησαν τα κεκτημένα τους αλλά τους δόθηκαν και επιπλέον παροχές προκειμένου να αποδεχθούν την “συμφωνία”.

Παρέλειψε να μας πει ότι θέλει την εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη για τη διανομή των χρημάτων, μέσω της οποίας ορίζονται νέες περικοπές στο ασφαλιστικό, αλλά και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας με το κλείσιμο και την συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρέλειψε να μας πει ότι με την πολύπλοκη διαδικασία εκταμίευσης, τις δεσμεύσεις που ζητά το Ταμείο Ανάκαμψης από τις Χώρες-Μέλη καθώς και οι αξιολογήσεις που ζητούνται κάθε φορά, υποκρύπτουν την ολοκληρωτική υποτέλεια στους ισχυρούς και την επικράτηση των συμφερόντων των λίγων.

Τελικά ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να μας πει ότι έφερε στις αποσκευές του για την χώρα άλλο ένα μνημόνιο!“

Διαφήμιση
Διαφήμιση