HomeHL-9Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δαμνόνι

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δαμνόνι

Ελικόπτερο στη "μάχη" με τις φλόγες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο Δαμνόνι του Πλακιά, η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και απείλησε κατοικίες και τουριστικές μονάδες. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στη μάχη με τις φλόγες μάλιστα ρίχθηκε και το ελικόπτερο που πραγματοποιούσε συνεχώς ρίψεις σε δύσβατη περιοχή, σε πλαγιά απέναντι από το ξενοδοχείο «ΚΑΛΥΨΩ».

Σύμφωνα με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ρεθύμνου Θεοδόση Χασάπη, το ελικόπτερο κατέφθασε από τα Χανιά προκειμένου να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών στο δύσκολο κομμάτι ως προς τη κατάσβεση του, λόγω του δύσβατου σημείου.

Η  βλάστηση εκεί είναι χαμηλή,γεγονός ενθαρρυντικό για τον περιορισμό της φωτιάς ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 9-10 μποφόρ, δυσχεέραιναν το έργο των πυροσβεστών.

Το ελικόπτερο έκανε «στοχευμένες» ρίψεις στο δύσβατο σημείο στην κορυφή της πλαγιάς και σε σύντομο χρονικό διάστημα η φωτιά περιορίστηκε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 24 πυροσβέστες με 13 οχήματα (μεταξύ των οποίων 10 υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και μια υδροφόρα της Περιφέρειας) και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι για την κατάσβεση της έσπευσαν στο σημείο και εθελοντές κάτοικοι.

Η πυρκαγιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση ενώ δεν είναι γνωστά τα αίτια εκδήλωσης της.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες όλης της Κρήτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό που μπορεί να προκαλέσει μία καταστροφική φωτιά γι’ αυτό οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Κρήτη βρίσκεται στο… πορτοκαλί το οποίο και σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Διαφήμιση
Διαφήμιση