Τις δύο ισχυρές κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα -τη Χιόνη από τις 13 έως τις 17 Φεβρουαρίου και την Ωκεανίδα από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2019, αναλύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ειδικότερα, στα μέσα του Ιουλίου του 2020 δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό CLIMATE η μελέτη της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2019 στην Κρήτη.

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση βροχομετρικών δεδομένων από το δίκτυο των 48 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί η μονάδα METEO στην Κρήτη, μετεωρολογικών χαρτών και δορυφορικών δεδομένων με έμφαση και στην ανάλυση της εδαφικής υγρασίας.

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η κατανομή του συνολικού ύψους βροχής που μετρήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο κακοκαιριών.


Η ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων οδήγησε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Οι βροχές που σημειώθηκαν στο νησί κατά τη διάρκεια αυτών των δύο κακοκαιριών αλλά και ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με το meteo.gr, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένους σταθμούς της Δυτικής Κρήτης όπως στου Ασκύφου στον Σέμπρωνα και στην Ασή Γωνιά Χανίων. Το συνολικό ύψος βροχής για όλο τον Φεβρουάριο του 2019 έφτασε στα 1225 χιλιοστά στου Ασκύφου, στα 1108 χιλιοστά στην Ασή Γωνιά και στα 1094 χιλιοστά στον Σέμπρωνα. Σημειώνουμε εδώ ότι τα 1225 χιλιοστά στου Ασκύφου αποτελεί ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχής σε όλη την Ευρώπη.

Και στις δύο κακοκαιρίες η μεταφορά υγρών αερίων μαζών πάνω από το Αιγαίο προς την Κρήτη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νεφών και στην εμμονή της βροχής κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού όπου βρίσκονται και οι υψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη.

Η εδαφική υγρασία αυξήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της πρώτης κακοκαιρίας Χιόνη στη Δυτική Κρήτη με αποτέλεσμα όταν μετά από επτά ημέρες εκδηλώθηκε η κακοκαιρία Ωκεανίδα, το έδαφος να είναι κορεσμένο και να δημιουργηθούν έντονα πλημμυρικά επεισόδια.

Λεπτομερείς επιστημονικές αναλύσεις αυτού του είδους βοηθούν πολύ στην κατανόηση των διεργασιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και η κατανόηση αυτή βοηθάει στο να βελτιώσουμε την πρόγνωση καιρού στην Κρήτη αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζει για μία ακόμα φορά: «την μεγάλη σημασία της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στο νησί και ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους του νησιού αλλά και τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, το δίκτυο αυτό θα πυκνώσει ώστε να έχουμε ακόμα πιο λεπτομερή καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών στην Κρήτη».

Η πλήρης επιστημονική δημοσίευση (στα αγγλικά) δίνεται στη σελίδα https://www.mdpi.com/2225-1154/8/7/87

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης, Χ. Γιάνναρος, Α. Καραγιαννίδης και Β. Κοτρώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση