HomeHL-9Κορωνοϊός: «Μήπως είναι αυτό;»- Αγωνία εν αναμονή ανακοινώσεων για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: «Μήπως είναι αυτό;»- Αγωνία εν αναμονή ανακοινώσεων για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το Bloomberg μίλησε με την επικεφαλής της ομάδας που το ανέπτυξε, την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρία παιδιά της οποίας μάλιστα συμμετέχουν στις δοκιμές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το ρώτημα «μήπως είναι αυτό;» το Bloomberg με σημερινό του δημοσίευμα πραγματεύεται τις πιθανότητε του πανεπιστημίουτης Οξφόρδης  να «χτυπήσει» στη ρίζα του τον κορωνοϊό, εν αναμονεί των σχετικών ανακοινώσεων που θα γίνει αύριο 19-7.

Το Bloomberg μίλησε με την επικεφαλής της ομάδας που το ανέπτυξε, την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρία παιδιά της οποίας μάλιστα συμμετέχουν στις δοκιμές.

Η Σάρα Γκίλμπερτ, που επί δύο δεκαετίες εργαζόταν στην «αφάνεια» πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων, πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του διεθνούς Τύπου.

Μπορεί η ίδια να θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όπως αναφέρει, ως επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται πολύ πιο «μπροστά» από άλλες στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον.

Η Γκίλμπερτ εκφράζεται με απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου, εκτιμώντας πως έχει 80% να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που εκτίθενται τον κορονοϊό.

Όπως πρόσθεσε, θα είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό τον Σεπτέμβριο.

Τον Απρίλιο η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc με την προοπτική να ηγηθεί στην παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, αλλά και να «τρέξει» περισσότερες δοκιμές ανά τον κόσμο. Η AstraZeneca συμφώνησε να διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να παράγει περισσότερες από 2 δισ.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην «κούρσα» ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Αύριο θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τον Covid-19, το οποίο βρίσκεται στη Φάση 3 όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Όταν η Γκίλμπερτ κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Αρχές Ιουλίου, ένας μέλος της σύγκρινε την προσπάθειά της με κάποιον που μπαίνει σε μια αποθήκη και βγαίνει με έναν κινητήρα αεροσκάφους τζετ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση