HomeHL-LifestyleΜέγκαν Μαρκλ: Πόσα χρήματα ισχυρίστηκε ότι απέφερε ο γάμος της στη Βρετανία

Μέγκαν Μαρκλ: Πόσα χρήματα ισχυρίστηκε ότι απέφερε ο γάμος της στη Βρετανία

Και ποιο ήταν το κόστος του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μέγκαν Μαρκλ ισχυρίστηκε ότι ο βασιλικός γάμος της με τον πρίγκιπα Χάρι στο κάστρο του Γουίνσδορ συγκέντρωσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες σε τουριστικά έσοδα για τη Βρετανία.

Η δούκισσα του Σάσεξ υποσήριξε επίσης ότι τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο «υπερέβαιναν κατά πολύ» τη συνεισφορά των χρημάτων των φορολογούμενων για την ασφάλεια του πλήθους.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί διατυπώθηκαν στα τελευταία έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της δικαστικής της διαμάχης με την The Mail On Sunday για άρθρο που αναπαρήγαγε αποσπάσματα της επιστολής που είχε στείλει στον πατέρα της Τόμας Μαρκλ, τον Αύγουστο του 2018.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, οι φορολογούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν στο κόστος του γάμου που εκτιμάται στα 32 εκατομμύρια λίρες, αν και η τελετή στην εκκλησία, τα λουλούδια και η δεξίωση καλύφθηκαν με χρήματα της βασιλικής οικογένειας.

Η πλειοψηφία του εκτιμώμενου ποσού – 30 εκατομμύρια λίρες- χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους και δαπανήθηκε κυρίως για μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την προστασία των Γουίνσδορ με έντονη αστυνομική παρουσία, έλεγχο του πλήθους και περιορισμούς στις επιχειρήσεις.

Η νομική ομάδα της Μέγκαν Μαρκλ δήλωσε ότι είχαν ήδη επιβεβαιώσει ότι ήταν «εργαζόμενο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας και σε κάποιο (σχετικά ονομαστικό) βαθμό χρηματοδοτούμενη από το κοινό». Οι δικηγόροι της ανέφεραν επίσης ότι ο βασιλικός γάμος «δεν χρηματοδοτήθηκε, στην πραγματικότητα, από το δημόσιο, αλλά χρηματοδοτήθηκε περισσότερο» από τον πρίγκιπα της Ουαλίας και πατέρα του Χάρι, Κάρολος.

Η δήλωση ανέφερε επίσης: «Οποιαδήποτε δημόσια δαπάνη που προέκυψε για το γάμο ήταν αποκλειστικά για την ασφάλεια και τον έλεγχο του πλήθους ώστε να προστατευθούν τα μέλη του κοινού, όπως κρίθηκε απαραίτητο από την Αστυνομία του Τάμεση και την Μητροπολιτική Αστυνομία».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η εταιρεία συμβούλων Brand Finance είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι ο βασιλικός γάμος θα ενίσχυε τον τουρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με μόλις 300 εκατομμύρια λίρες. Οι ειδικοί δήλωσαν την περίοδο του γάμου ότι το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου λιρών θα επιτευχθεί μόνο εάν συνυπολογιστούν άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως η λιανική και η μόδα.

Εκτίμησε μια συνολική ώθηση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ύψους 1,05 δισεκατομμυρίων λιρών, η οποία περιελάμβανε επίσης 300 εκατομμύρια για δημόσιες σχέσεις, 250 εκατομμύρια για λιανική και εστιατόρια, 150 εκατομμύρια για τη βιομηχανία μόδας και 50 εκατομμύρια σε εμπορεύματα.

Σύμφωνα με την Bridebook, μία ομάδα επαγγελματιών γάμου, που υπολόγισαν ότι κόστος του γάμου ανήλθε σε 32 εκατομμύρια λίρες, το φόρεμα της Μέγκαν Μαρκλ, τα λουλούδια, το φαγητό και τα ποτά άγγιξαν το 1 εκατομμύριο λίρες. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι 20 επάργυρες τρομπέτες για την ανακοίνωση της εκδήλωσης κόστισαν 90.000 λίρες και γυάλινη σκηνή για τη βραδινή δεξίωση κόστισε θα κόστισε 300.000 λίρες.

Παράλληλα, η πρωτότυπη τούρτα γάμου που επέλεξε η δούκισσα του Σάσεξ από το Violet Bakery στο Ανατολικό Λονδίνο εκτιμάται σε 50.000 λίρες, ενώ τα λουλούδια στο κάστρο των Ουίνσδορ κόστισαν περίπου 110.000 λίρες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Τμήμα Ψηφιακών, Πολιτιστικών, Μέσων και Αθλητισμού δαπάνησε περίπου 230.000 λίρες. Η κυβέρνηση κακατέβαλε επίσης 1.084.512 λίρες στο τοπικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουριστικής αρχής VisitBritain περίπου 50.000 Αμερικανοί ήταν στο πλήθος που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους ενόψει του γάμου.

Οι έμποροι λιανικής ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων ύψους 60 εκατομμυρίων λιρών από τις τουριστικές δαπάνες.

Όπως σημειώνει σχετικά με τη βασιλική οικογένεια το δημοσίευμα, υπολογίζεται σύμφωνα με την Brand Finance ότι αποφέρει στα έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Όσον αφορά στον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ φέρονται να αξίζουν σύμφωνα με το money.com περίπου 24 εκατομμύρια λίρες, ενώ για την πρώην ηθοποιό η καθαρή αξία από την καριέρα της υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια λίρες.

 iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση