HomeHL-9Έρχονται 5.330 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2021

Έρχονται 5.330 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2021

Ξεχωριστό πλάνο για το υπουργείο Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το 2021 θα ανέλθει σε 5.330, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέπει την προκήρυξη για την πλήρωση κάποιων θέσεων ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του 2020.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν στην εφημερίδα «τα Νέα», πως η κατανομή θέσεων ανά φορέα είναι συνάρτηση της προηγηθείσας αξιολόγησης που έγινε ανά υπουργείο, δηλαδή βάσει των αναγκών σε ειδικότητες.

Ξεχωριστό πλάνο για το υπουργείο Υγείας

Στο παρόν σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται το υπουργείο Υγείας, για το οποίο θα υπάρξει ξεχωριστό πλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί θα έρθουν να καλύψουν τα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό που εντοπίζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διοίκησης στα δημοσιονομικά, στους ΟΤΑ με προσλήψεις κυρίως μηχανικών για την υποστήριξη έργων στις Περιφέρειες, αλλά και στις υπηρεσίες ασύλου, λόγω των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εγκρίνονται 5.330 προσλήψεις. Από αυτές, 4.015 προσλήψεις αφορούν τακτικό προσωπικό, 145 προσλήψεις νομικών συμβούλων-δικηγόρων και 123 προσλήψεις ατόμων ως εποχικού προσωπικού. Επιπλέον, εγκρίθηκαν 1.047 προσλήψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ μέσω ΚΑΠ.

Από τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνεται πως για πρώτη φορά γίνεται πράξη ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση, διευκρινίζοντας δε πως γίνεται με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας «συμβάλλοντας στην αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των σχεδίων δράσης των δημοσίων φορέων και στην πιο ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας». Στην υπογραφή παρόντες ήταν, επίσης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Τρέχει η αξιολόγηση

Παράλληλα τρέχει και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος υπέγραψε την Τετάρτη εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες στις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού για τη διενέργεια της αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων το 2019, η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή). Η αξιολόγηση ξεκίνησε έπειτα από αναβολή τρεισήμισι μηνών λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η αξιολόγηση αφορά, μεταξύ άλλων, τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών και τους εκπαιδευτικούς που το 2019 ασκούσαν διοικητικά καθήκοντα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, μπαίνει τέλος στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι τοποθετήσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Γενικής Κυβέρνησης με νέο νομοθετικό πλαίσιο. Με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το φθινόπωρο φιλοδοξείται να σταματήσει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται μέχρι τώρα οι διορισμοί προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι τοποθετήσεις να γίνονται με διαγωνισμό ή και με αξιολόγηση μιας σειράς αντικειμενικών κριτηρίων. Πιθανότητα η διαδικασία θα γίνεται με την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η κατοχή πανεπιστημιακών τίτλων, η γνώση ξένων γλωσσών και η εμπειρία και κατάρτιση στο αντικείμενο που θα κληθεί ο υποψήφιος να αναλάβει.
newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση