HomeHL1-WorldΣύνοδος Κορυφής: Η πρόταση Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης-προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής: Η πρόταση Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης-προϋπολογισμό

Το θρίλερ συνεχίζεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεύτερη μέρα θρίλερ με άγνωστη έκβαση αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς οι 27 ηγέτες των κρατών μελών επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι χθεσινές 14 ώρες των διαπραγματεύσεων δεν απέδωσαν καρπούς με την Ολλανδία πρωτίστως και την Αυστρία να εμμένουν στη σκληρή τους στάση. «Όλοι εμμένουν στις θέσεις τους, είναι μια δύσκολη φάση», ανέφερε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της συνόδου. «Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων, μεγάλη απόσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά», πρόσθεσε σχολιάζοντας την τήρηση των μέτρων social distancing από τους ηγέτες «διά τον φόβο του κορωνοϊού» και τις αγεφύρωτες, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, διαφορές αναφορικά με το ύψος του σχεδίου ανάκαμψης, τον καταμερισμό του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και τους όρους εκταμίευσης των χρημάτων.

Νέες προτάσεις Μισέλ στο τραπέζι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε νέα πρόταση σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις λεγόμενες «τέσσερις φειδωλές» χώρες – Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση – κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Άγνωστο παραμένει αν οι προτάσεις αυτές θα λειάνουν το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά η ελπίδα είναι να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που κόλλησαν χθες, καθώς ορισμένοι ηγέτες προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον τους.

Κυβερνητικές πηγές: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, προσπαθούμε για το καλύτερο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Πρόγευμα για έξι

Ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε τη δεύτερα μέρα της Συνόδου Κορυφής μ’ ένα «ελαφρύ πρόγευμα» για έξι συναντώντας την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής μια συνάντηση των Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε για ένα ποτό στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν στις Βρυξέλλες. Oι τρεις ηγέτες έχουν συναντηθεί πολλές φορές μαζί με θέμα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Κόντε στο Βερολίνο.

O Bούλγαρος πρωθυπουργός βάζει πλάτες στον Ρούτε

Πλάτες στον Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας και τις λοιπές λεγόμενες «φειδωλές» χώρες βάζει ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε κατά την άφιξή του για τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής ότι κατανοεί τη στάση τους. «Είναι πολύ φυσικό κράτη μέλη που συνεισφέρουν περισσότερο να θέλουν να γνωρίζουν επακριβώς πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που επενδύονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπ’ αυτή την έννοια κατανοώ και στηρίζω τη θέση των συναδέλφων μου από τις λεγόμενες “τέσσερις φειδωλές” χώρες».

Αναφορικά με τον επιμερισμό του ποσού των 650 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχορηγήσεις και δάνεια ο Μπορίσοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός. «ιστεύω πραγματικά ότι είμαστε κοντά στην εξεύρεση μιας πολύ λειτουργικής λύσης», είπε. Ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές από άλλους ηγέτες: «Συμφωνήσαμε ουδείς να μη διαρρεύσει πληροφορίες από την αίθουσα της συνεδρίασης, αλλά διεπίστωσα ότι αυτό συνέβη».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση