HomeHL-9Με κατάνυξη η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας Βόνης

Με κατάνυξη η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας Βόνης

Τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην Ιερά Μονή της, στη Βόνη Πεδιάδος Ηρακλείου.

Η Ιερά Μητρόπολή Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Ελ. Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους τοπικούς φορείς συναποφάσισαν η πανήγυρη να διεξαχθεί με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού covid-19 που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου και Βιάννου: «Οι πιστοί, προσέρχονταν από τις αρχές του μηνός Ιουλίου κι έτσι αποφεύχθηκε ο συνωστισμός. Όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν της κυριωνύμου ημέρας,  οι  χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Κρήτης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα που συνέρρευσαν στο Μοναστήρι της, είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή της. Τελούνταν καθημερινά νυχτερινή Θεία Λειτουργία, ακολουθίες του Εσπερινού και της Παράκλησης της Αγίας, ενώ ιερείς βρίσκονταν όλο το εικοσιτετράωρο για τις ανάγκες και την εξομολόγηση των πιστών.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 16 Ιουλίου το πρωί, κατά την παράδοση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων και Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο οποίος απηύθυνε στο πολυπληθές εκκλησίασμα πεπνυμένη ομιλία, αναφερόμενος στη βιωτή και τα θαύματα που επιτελεί καθημερινώς και αδιαλείπτως η Αγία Μαρίνα. Επίσης φρόντισε να στρέψει την προσοχή όλων στο αείφωτο Φανάρι και στον Πατριάρχη του Γένους και της Ορθοδοξίας και ολόκληρης της Οικουμένης  Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο, ιδιαίτερα στη δύσκολη στιγμή που η Αγία Σοφία γίνεται Τζαμί. Συγχοροστάτησαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 17 Ιουλίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρισοστόμου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα και του Θεοφιλ. Επισκόπου Δοτυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος εκφώνησε πνευματικού επιπέδου κήρυγμα. Αναφέρθηκε στην ευλάβεια των ανθρώπων προς την Αγία Μαρίνα, η οποία δεκαπενταετής κοπέλα υπέστη το μαρτύριο του αίματος κερδίζοντας τον αμαράντινο της νίκης στέφανο. Επίσης, χαρακτήρισε την Ιερά Μονή της Πνευματική όαση, η οποία αναπαύει όσους προσέρχονται σε αυτή.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβ. κ. Ανδρέας. Ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους Αρχιερείς για την αποδοχή της πρόσκλησης και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως. Τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, την Πυροσβεστική, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, το Ε.Κ.Α.Β Κρήτης, το τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και ιδιαιτέρως τον κ. Αντώνη Δημητρίου, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής τον Αρχιμανδρίτη κ. Μεθόδιο Φλουρή και τον Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Στυλιανό Βλαστό, τους κληρικούς και λαϊκούς, τους ιεροψάλτες, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, τις χιλιάδες ευλαβών προσκυνητών, τους οποίους επαίνεσε για τη συνετή στάση που επέδειξαν ως προς τα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ιδιατέρως ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την παρουσία του αλλά και για την μέριμνα του να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές της Εκκλησίας Κρήτης.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μαρίνας πέριξ της Μονής.

Το εσπέρας της Εορτής τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας και προ της απολύσεως τελέστηκε το κτητορικό μνημόσυνο». 

Διαφήμιση
Διαφήμιση