HomePost ItΤα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων στην… Περιφέρεια

Τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων στην… Περιφέρεια

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρέμβαση στην περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη πραγματοποίησαν σήμερα, εποχικά εργαζόμενες και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με την διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για τα πολύ σοβαρά και άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις δορυφόρους του τουρισμού, εποχιακοί και μη  ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι και ξεκρέμαστοι, αντιμέτωποι με τον καιάδα της ανεργίας χωρίς την παραμικρή διασφάλιση-ενίσχυση από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Εργαζόμενοι σε εταιρίες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σαιζόν ή θα ανοίξουν με πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, μένουν κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι καθώς ούτε αναγκαστική επαναπρόσληψη προβλέπεται από κάποια ισχύουσα συλλογική σύμβαση, ούτε παράταση του ταμείου ανεργίας δικαιούνται, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα που να τους ανακουφίζει έστω και προσωρινά.

viber_image_2020-07-17_12-29-17

Όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων όσον αφορά  τη σίτιση τους, την κάλυψη των ενοικίων τους, των βασικών τους υποχρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, νερού, των ειδών πρώτης ανάγκης, το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση έδειξε ποιανού τα συμφέροντα καίγεται να εξυπηρετήσει και αυτά σίγουρα δεν είναι των εργαζομένων. Έτρεξε να δώσει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, επιδότησε με εκατομμύρια τα ΜΜΕ, τις επιχειρήσεις, έβγαλε ένα κάρο νομοθετήματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ΚΥΑ για την ενίσχυση τους, την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις κάθε είδους αλλά δεν βρήκε μια σταλιά μελάνι να αφιερώσει για αυτούς τους εργαζόμενους και χιλιάδες ακόμη που θα καλεστούν για ακόμα μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης τους όπως ακριβώς πλήρωσαν και το μάρμαρο της ανάπτυξης τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου επέδωσε ψήφισμα στον Περιφερειάρχη με τα παρακάτω αιτήματα.

  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εποχικά εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία, πρακτορεία, γραφεία ενοικιαζόμενων οχημάτων και εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
  • Να ενταχτούν στον ίδιο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες κατηγορίες όπως και  όσοι εργάζονται ως “ενοικιαζόμενοι” σε τουριστικά γραφεία. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων. .
  • Καμία εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.
  • Απαγόρευση των απολύσεων, ακύρωση όσων έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, υποχρεωτική επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σαιζόν.
  • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες. Απαγόρευση πλειστηριασμών, ειδικά της πρώτης κατοικίας.Σε κάθε περίπτωση, οι σωματειακές επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, όπως προβλέπει το καταστατικό της Ε.Ι.Υ.Η.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στο υπουργείο εργασίας και θα θέσει το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο έστω και δια περιφοράς για να υπάρξει απόφαση του σώματος και στήριξη στα δίκαια αιτήματα μας.

Από την πλευρά των εργαζομένων και του σωματείου έγινε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να μείνουν οι εποχικά εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα και δικαιώματα για 2 ολόκληρες χρονιές. Θα κλιμακώσουν αν χρειαστεί για να διασφαλιστεί άμεσα και με ΠΝΠ το εισόδημα τους βάση των παραπάνω αιτημάτων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση