HomeHL-PsilaΜελίνα Μερκούρη: Η Ελληνίδα – σύμβολο έγινε γκράφιτι σε πολυκατοικία στην Πάτρα

Μελίνα Μερκούρη: Η Ελληνίδα – σύμβολο έγινε γκράφιτι σε πολυκατοικία στην Πάτρα

Το 5ο Διεθνές Street Festival τίμησε τη μνήμη της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 5ο Διεθνές Street Festival Πάτρας | ArtWalk 5 τίμησε τη μνήμη της σπουδαίας προσωπικότητας της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη. Η γυναίκα – σύμβολο της Ελλάδα πλέον θα κοσμεί την πρόσοψη μίας πενταόροφης πολυκατοικίας στην Πάτρα. Το 5ο Διεθνές Street Festival Πάτρας | ArtWalk 5 αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη της, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της.

Στην τοιχογραφία απεικονίζεται η Μελίνα Μερκούρη, κρατώντας στο χέρι ένα αναμμένο τσιγάρο, οι τίτλοι των ταινιών «Στέλλα» και «Ποτέ την Κυριακή», καθώς και τα «Παιδιά του Πειραιά» – τραγούδι που τραγούδησε κατά τη διάρκεια της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή». Την τοιχογραφία συμπληρώνει ο Παρθενώνας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μελίνα είχε δώσει αγώνες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα. Ήταν εκείνη που ως υπουργός Πολιτισμού «απαγόρευσε» να τα αποκαλούμε «Ελγίνεια».

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς», έλεγε. «Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της Ελληνικότητάς μας». Και «αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ», είχε δηλώσει η σπουδαία Ελληνίδα.

Δείτε τις φωτογραφίες:
5113849

5113854

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση