HomePost ItΨήφισμα από την ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου για την Αγία Σοφία

Ψήφισμα από την ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου για την Αγία Σοφία

Κατατέθηκε στο σημερινό Δ.Σ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχέδιο ψηφίσματος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κατατέθηκε στο σημερινό ΔΣ από την ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου και ψηφίστηκε από το ΔΣ Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο σχεδίου  Ψηφίσματος

«Η Αγιά Σοφιά, αποτελεί εκτός από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, και μια αιώνια, μοναδικής αξίας παρακαταθήκη της ανθρωπότητας, και ένα εμβληματικό σύμβολο του πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Αγιά Σοφιά είναι απόρθητη, ακατάλυτη και η πνευματική της ακτινοβολία υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη για να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε, σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και  τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η παγκόσμια κοινότητα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει την προάσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στηλιτεύει και καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους και να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα ως ένα ζήτημα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση