HomeHL-9Κρήτη: Έρχονται…ριπές που θα ξεπεράσουν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα

Κρήτη: Έρχονται…ριπές που θα ξεπεράσουν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα

Ισχυροί βοριάδες και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο και στην Κρήτη σήμερα και αύριο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, ανεβάζοντας σημαντικά τον δείκτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών.

Οι δύο χάρτες που ακολουθούν δίνουν τις περιοχές όπου προβλεπόμενες μέγιστες εντάσεις του ανέμου για τη Δευτέρα 13/07 και την Τρίτη 14/07 θα ξεπεράσουν τα 7 Μποφόρ (60 km/h), τοπικά στη νότια Κρήτη αλλά και στα ανατολικά του νησιού.

Οι τιμές αυτές αφορούν τον μέσο άνεμο, ενώ αναμένονται τοπικά ριπές που θα ξεπεράσουν τα 90 km/h.

 

xartis_kairos

xartis_kairos-2

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση για πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, αφορά σε οκτώ περιοχές: Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία και Χίο.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

ect3udfwkaee2zq

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση