HomeHL-GreeceΝίκος Δένδιας: Πρόκληση η απόφαση για την Αγιά Σοφιά -Ενημέρωσε την ΕΕ

Νίκος Δένδιας: Πρόκληση η απόφαση για την Αγιά Σοφιά -Ενημέρωσε την ΕΕ

Η πρώτη αντίδραση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας σχολιάζει την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ομολόγους του στην Ευρώπη για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να ακυρώσει διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγιά Σοφιά μετατρεπόταν σε μουσείο.

«Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο» σημείωσε συγκεκριμένα.

Η τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το ΕΛΚ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα.

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΣτΕ, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ετοιμάζεται να βγάλει διάγγελμα στον τουρκικό λαό, υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση