HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Γονέων Μαθητών συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ηρακλείου

Η Ένωση Γονέων Μαθητών συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ηρακλείου

Αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κουτσαυτάκη συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κο Λαμπρινό και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κο Αγγελάκη.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και τα πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη των σχολείων, η καθαριότητα καθώς επίσης και το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε σχέση με την προσχολική αγωγή η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε αυτό που βλέπαμε όλοι, ότι δεν προλαβαίνει τον Σεπτέμβρη να έχει στη διάθεση της τις 32 απαιτούμενες αίθουσες που χρειάζονται για να καλύψουν όλα τα παιδιά του Δήμου και ότι πιθανότατα και αν όλα πάνε καλά το βλέπει για … Χριστούγεννα.

Από τη μεριά μας αναδείξαμε τις ευθύνες των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που νομοθέτησαν και δε διέθεσαν ούτε ένα ευρώ και της Δημοτικής Αρχής που 3 χρόνια τώρα δεν προχώρησε ουσιαστικά σε καμία ενέργεια. Μεταφέραμε την απόγνωση εκατοντάδων γονιών που δε γνωρίζουν που θα είναι τα παιδιά τους τον Σεπτέμβρη, άλλων που τους είπαν ότι θα πάνε σε σχολείο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και άλλων που τους είπαν ότι θα πάνε σε σχολείο πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επιμείναμε στην ανάγκη να βρεθεί λύση και να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε τον Σεπτέμβρη να είναι όλα έτοιμα. Σε κάθε περίπτωση ζητήσαμε, με ευθύνη του Δήμου, όλοι οι γονείς των προνηπίων να μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν voucher για τους παιδικούς σταθμούς, καθώς επίσης και να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Σε σχέση με την σχολική καθαριότητα αναδείξαμε την ανάγκη για άμεσους μαζικούς διορισμούς ώστε τον Σεπτέμβρη να βρεθούμε έτοιμοι για να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν στην επανέναρξη των σχολείων που οι Σχολικές Επιτροπές έψαχναν στο παρά 5 καθαρίστριες για τα νηπιαγωγεία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την είσοδο εργολάβων καθαριότητας στα σχολεία. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης της καθαριότητας οδηγεί σε χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς σε όλα τα σχολεία.

Σε σχέση με την σχολική στέγη ο Δήμαρχος έκανε μία προσπάθεια να αναδείξει το έργο του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι οι πράξεις του Δήμου αποτελούν μία σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα σχολεία είναι πάνω από 50 ετών, τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι παντελώς ακατάλληλα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα που έχουν κατατεθεί στο Δήμο και από την Ένωση Γονέων και από Συλλόγους γονέων που χρίζουν άμεσης παρέμβασης.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε μία λίστα από προβλήματα που κατέθεσε στο Δήμαρχο στη συνάντηση η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του 15ου Δημοτικού Σχολείου, το Δημοτικό της Φορτέτσας που πάνω από 5 χρόνια δε λειτουργεί το μισό σχολείο λόγω προβλημάτων στατικότητας, το 20ο – 56ο δημοτικό όπου 470 παιδιά προαυλίζονται σε μισό στρέμμα, το 16ο Δημοτικού που δεν έχουν επαρκή προαύλιο χώρο, το 19ο δημοτικού όπου οι τάξεις γεμίζουν νερά στην πρώτη βροχή, το 35ο Δημοτικού που είναι χωρισμένο σε 3 κομμάτια και λειτουργεί με παραρτήματα, το συγκρότημα της Ακαδημίας με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Τα προβλήματα όμως αυξάνονται όταν το ήδη οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης βάζει πολλά εμπόδια στη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων στο άνοιγμά τους μετά την πανδημία. Υπάρχουν μια σειρά αίθουσες που είναι ακατάλληλες για να γίνεται μάθημα ακόμα και με τον μειωμένο αριθμό που προβλέπεται, πολύ μικρός αριθμός τουαλετών ανά μαθητή, προαύλιοι χώροι μικρότεροι από τους αναγκαίους, οι οποίοι προβλέπεται να επιβαρυνθούν με βάση το σχεδιασμό του Δήμου με την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Τέλος ζητήσαμε ο Δήμος να καλύψει διατροφικές ανάγκες, μπουκάλια με νερό αν τα κυλικεία είναι κλειστά το Σεπτέμβρη. Σε αυτό ο κος Αγγελάκης δεσμεύτηκε ότι οι Σχολικές Επιτροπές θα καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη κοινωνικού χαρακτήρα προκύψει.

Επειδή όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβρη, χρειάζεται εδώ και τώρα με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Δήμου και χωρίς καθυστέρηση:

• Άμεσα να σχεδιαστεί πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων.
• Άμεσα να προχωρήσει ο Δήμος στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Καμία οικογένεια να μην εξαιρεθεί από τους παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν τροφεία για όλους.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ημίμετρα, όπως αυτά του προηγούμενου διαστήματος με τη μεταφορά των καθαριστριών της Πρωτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια (καταστρατηγώντας μάλιστα και τους όρους εργασίας τους) ή εργολαβίες καθαριότητας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
• Έκτακτη επιχορήγηση στα σχολεία για τη δωρεάν και καθολική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες κ.ά). Να μην μπει χέρι στα πενιχρά ταμεία λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
• Χρειάζεται να ξεκινήσουν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.
• Διενέργεια τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
• Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών μέσων για την τηλεκπαίδευση σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Παροχή δωρεάν σύνδεσης και γρήγορου internet για να ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα στις ανάγκες.
• Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση