HomeHL-9«Στον αέρα» η δίχρονη προσχολική αγωγή και δεκάδες οικογένειες παιδιών

«Στον αέρα» η δίχρονη προσχολική αγωγή και δεκάδες οικογένειες παιδιών

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου με τον δήμαρχο σήμερα το μεσημέρι στη Λότζια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Στον αέρα» η δίχρονη προσχολική αγωγή στον δήμο Ηρακλείου, καθώς δεν έχει βρεθεί καμία απολύτως λύση σε σχέση με το που θα στεγαστούν τα 550 επιπλέον παιδιά που θα πρέπει να ενταχθούν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο τη νέα σχολική χρονιά.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη διαπαραταξιακή επιτροπή στη Λότζια, όπου μεταξύ άλλων διατυπώθηκε η πρόταση ακόμα να ζητηθεί η αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος στον δήμο Ηρακλείου, καθώς εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση οδηγούμαστε σε πλήρες αδιέξοδο.

Το όλο θέμα έχει ανάψει «φωτιές», καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, δεκάδες οικογένειες παιδιών, και μάλιστα έχει προγραμματιστεί για το σκοπό αυτό συνάντηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου με τον δήμαρχο κ. Β. Λαμπρινό σήμερα το μεσημέρι στη Λότζια.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου είναι ένας από αυτούς που επιλέχθηκαν για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απελευθερώνονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί από τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών, τα οποία καλούνται να ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν κτιριακά σχολικά συγκροτήματα για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τον επιπλέον αριθμό των παιδιών που θα πρέπει να δεχτούν.

Αθροιστικά για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα 550 παιδιά, εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν 32 νέες αίθουσες, που σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δύναται να είναι προκατασκευασμένες. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τις 22 αίθουσες έχει χρεωθεί να τις αναλάβει η ΚτΥπ ( Κτηριακές Υποδομές), η οποία έχει βγάλει στον αέρα τον σχετικό διαγωνισμό, αλλά όπως φαίνεται είναι ανέφικτο στις 7 Σεπτέμβρη (που ανοίγουν τα σχολεία) να έχει καταφέρει να παραδώσει το έργο που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει. Αντίστοιχα, όμως, και ο Δήμος Ηρακλείου από την πλευρά του δεν έχει βγάλει ακόμα στον αέρα το διαγωνισμό για την κατασκευή των δέκα αιθουσών.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Όπως εξηγεί ο εντεταλμένος δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης με δηλώσεις του στην «Π», το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο προσυμβατικός έλεγχος που δια νόμου είναι απαραίτητος για ένα διαγωνισμό άνω των 200.000 ευρώ.

Όμως μόνο ο προσυμβατικός έλεγχος θα χρειαστεί έναν μήνα για να ολοκληρωθεί πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ζητήματα ακόμα και για τις εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό πόσο γρήγορα μπορούν να ανταποκριθούν στην παράδοση των αιθουσών, αφού θα δέχονται μεγάλο αριθμό παραγγελιών.

Ο κ. Βασιλάκης σημειώνει ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τον Δήμο για να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στη διαχείριση της κατάστασης όσο το δυνατό ταχύτερα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι οικογένειες τη νέα σχολική χρονιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση