HomePost ItΚΙΝΑΛ: Απέναντι στον αυταρχισμό της δεξιάς και την πλειοδοσία λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε: Δημοκρατία με κανόνες

ΚΙΝΑΛ: Απέναντι στον αυταρχισμό της δεξιάς και την πλειοδοσία λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε: Δημοκρατία με κανόνες

Τι αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Κίνημα Αλλαγής αξιακά, ιδεολογικά και ιστορικά είναι κόμμα λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Κόμμα, που όχι μόνο βρίσκεται στο πλευρό κάθε δίκαιου κοινωνικού αιτήματος, αλλά που επί της ουσίας έχει εμβαθύνει την δημοκρατία, την αποκέντρωση και την διαφάνεια, και έχει θεμελιώσει το σύγχρονο κοινωνικό και εργατικό δίκαιο.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα από κόμματα που είτε, πρωτοστατούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών ή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είτε, προστατεύουν κάθε λογής ασυδοσία επί του δημόσιου χώρου και της ιδιωτικής περιουσίας, και αδιαφορούν μπροστά στην κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος από κάθε λογής καλοθελητές. Καλοθελητές που εκμεταλλεύονται από τη μια το νομικό κενό που υπάρχει δεκαετίες και από την άλλη, τις κάθε λογής προβοκατόρικες ενέργειες εις βάρος των κοινωνικών αγώνων.

Το Κίνημα Αλλαγής όλα τα τελευταία χρόνια υπηρετεί σταθερά την στρατηγική της δημιουργικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Είμαστε πολύ μακριά από την αντίληψη που λέει ότι ως αντιπολίτευση θα λέμε τυφλό «όχι σε όλα», κάνοντας τον «τσάμπα μάγκα» με κραυγές λαϊκισμού, όπως επιλέγει παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις διαδηλώσεις.

Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής συμμετείχε και παλεύει για περαιτέρω βελτιώσεις στο ΝΕΟ ΠΙΑ νομοσχέδιο.Συνεχίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του να καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες δεν θα μετατρέψουν αυτό το αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο, σε φαλκίδευση των δικαιωμάτων των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα τους.

Υπενθυμίζουμε το άρθρο 11 του Συντάγματος

Άρθρο 11: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ

  1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
  2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

Αναλυτικότερα:

Ήδη από το 2001 το ΠΑΣΟΚ είχε αναγνωρίσει την συνταγματική, δημοκρατική και λειτουργική ανάγκη να ορισθούν κανόνες στην οργάνωση των πορειών. Για αυτό, κατά καιρούς, είχαν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες, με αποκορύφωμα την πρόταση-πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από επιστημονική επιτροπή, το 2012, με πρωτοβουλία του πρώην Δήμαρχου Αθηναίων και σημερινού βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνη. Το πλαίσιο εκείνο δεν καταστρατηγούσε το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Αντίθετα, προστάτευε τόσο το συνταγματικό δικαίωμα του “συνέρχεσθαι” όσο και τα υπόλοιπα δικαιώματα και την περιουσία των πολιτών στο κέντρο των πόλεων από την ασυδοσία και το μπάχαλο! Μπάχαλο που είναι μια άλλη όψη αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, που περιστέλλει, εξίσου με την ανεξέλεγκτη κρατική βία, θεμελιώδη βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς. Ένα νομοσχέδιο αντιδημοκρατικό που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Η εύκολη επιλογή ήταν να πούμε ένα «τυφλό» αντιπολιτευτικό «όχι», που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση. Η πραγματική παραγωγική και δημοκρατική λύση όμως, σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ήταν να διορθώσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Να προστατέψουμε το δικαίωμα στην διαμαρτυρία και τις πορείες των πολιτών και ταυτόχρονα να κρατάμε λειτουργικά τα κέντρα των πόλεων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έτσι το Κίνημα Αλλαγής διατύπωσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, και άσκησε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στην δημόσια συζήτηση. Σήμερα, με τις τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση.Από τις θεσμικές εγγυήσεις που πετύχαμε, κερδισμένοι είναι τελικά οι πολίτες. Όλοι οι πολίτες εργαζόμενοι, καταστηματάρχες, διαμαρτυρόμενοι, κ.λπ. Με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση ρυθμίζεται και δεν περιορίζεται όπως υποστηρίζει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις διαδηλώσεις.

Τι ζητήσαμε Τι καταφέραμε
1.   Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. 1.   Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:

 

Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2.   Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου. 2.   Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:

 

Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3.   Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη. 3.    Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:

 

Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.

4.   Απαιτήσαμε να απαγορευθεί η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως είχε συμπεριληφθεί ρητά στην πρόταση του 2012. 4.    Αυθόρμητη συνάθροιση:

 

Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται ηδημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

5.   Επιδιώξαμε επίσης να αφαιρεθεί η αστική ευθύνη των υπευθύνων της εκδήλωσης. 5.      Αστική ευθύνη διοργανωτή:

 

Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την απόσυρση της διάταξης για αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που μάλιστα καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα καταθέσουμε και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση