HomePost ItΝίκος Ηγουμενίδης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται προσωπικό»

Νίκος Ηγουμενίδης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται προσωπικό»

Ζητήματα των Περιφερειών έθιξε ο Νίκος Ηγουμενίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είναι αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πρόσθετο και εξειδικευμένο προσωπικό και νομίζω ότι και από την θεσμική σας θέση έχετε υποχρέωση να μην κλείνετε τα μάτια σε αυτό», επεσήμανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Απόστολο Τζιτζικώστα κατά τη χθεσινή παρουσία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών και στη σημασία του «ΦιλόΔημου» που «αγκαλιάστηκε από όλους τους δημάρχους» και σε αντίθεση με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις, τονίζοντας ότι «πριν ακόμα ανακοινωθεί το πρόγραμμα είχε φτάσει στα γραφεία συγκεκριμένων δημάρχων από συγκεκριμένους συμβούλους που γνώριζαν λεπτομέρειες των προσκλήσεων. Δήμαρχος στην Ελλάδα πήρε απόφαση, να προσλάβει έναντι 20.000 ευρώ σύμβουλο για το πρόγραμμα πριν καν αυτό ανακοινωθεί». Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα ρώτησε: «Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτές τις καταγγελίες; Αισθάνεστε εσείς με την θεσμική σας θέση την ανάγκη να τις διερευνήσετε ή να απαντήσετε γι’ αυτές;».

Ειδική έμφαση έδωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης στο ζήτημα των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, οι δήμοι κατά κύριο λόγο και μάλιστα όσο προχωράμε σε μικρότερους, τόσο πιο οξυμένο το πρόβλημα, χρειάζονται πρόσθετο προσωπικό. Νομίζω ότι και εσείς οφείλετε να πάρετε θέση, πρόσθετο προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο, και όχι μόνο παροχές συμβούλων και συμβουλών», τόνισε ο βουλευτής.

Αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης και στο ζήτημα της ύδρευσης στο Ηράκλειο και στο έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης: «Η Κυβέρνηση αντί να εξαγγείλει έργα που έχουν ήδη προχωρήσει, έχουν δρομολογηθεί, έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους και ένα τέτοιο είναι η ύδρευση και το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να εξασφαλίσει την ενίσχυση των ΔΕΥΑ και τη στήριξη των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, τις οποίες έχει εγκαταλείψει και είναι ιδιαίτερα προκλητικό. Στο Ηράκλειο όπου οι δεξαμενές στις ταράτσες των σπιτιών και τα πιεστικά μηχανήματα, για να ανεβάζουν το νερό στις ταράτσες -έτσι αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα- ένα τέτοιο έργο να τρέχει, θεωρήθηκε έργο στρατηγικής σημασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό το έργο λοιπόν να επανεξαγγέλλεται».

Αναφερόμενος στην πανδημία και στα προγράμματα που τρέχουν, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση στήριξη: «Με δεδομένο ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και η αξιοποίησή τους πηγαίνουν στο μέλλον, το ερώτημα που υπάρχει είναι ποια μέτρα λαμβάνονται για το σήμερα. Ποια μέτρα λαμβάνονται, ώστε μια σειρά από επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν σε μόνιμο λουκέτο, ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε οι εργαζόμενοι να μη βρεθούν χωρίς εργασία, ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, γιατί φαντάζομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι συμφωνείτε ότι χρειάζεται να βρεθούμε στην κοινωνία και να είμαστε δίπλα της σήμερα, τώρα που έχει ανάγκη και όχι κατόπιν εορτής. Σήμερα είναι η κρίσιμη ώρα».

Παράλληλα, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε ότι η συζήτηση διεξάγεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα καταλήξει σε αποφάσεις: «Ενώ η πανδημία μαίνεται εδώ και μήνες, βλέπουμε τους αρχηγούς κρατών μελών να συνέρχονται χωρίς να καταλήγουν σε αποφάσεις . Ακόμα και η σημερινή συζήτηση κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην αναμονή του «τι καπνό θα βγάλει» η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης δηλώνει στους Financial Times ότι δεν θα αποδεχθεί πρόσθετους όρους. Γιατί κάνει αυτή τη δήλωση; Γιατί πολύ απλά, στις συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης τίθενται σκληροί μνημονιακοί όροι, οι οποίοι βεβαίως θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό νότο και για τη συζήτησή μας και τις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας», σημείωσε ο βουλευτής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση