HomePost ItΟ Β. Κεγκέρογλου για τον αποκλεισμό των αναπληρωτών από τους πίνακες

Ο Β. Κεγκέρογλου για τον αποκλεισμό των αναπληρωτών από τους πίνακες

Λόγω προβλήματος στην πληρωμή του e-paravolo

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα, επισημαίνουν τον άδικο αποκλεισμό των αναπληρωτών από τους πίνακες λόγω προβλήματος στην πληρωμή του e-paravolo και ζητούν νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκατασταθεί η διαφαινόμενη αδικία εις βάρος των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, που χωρίς υπαιτιότητά τους βρέθηκαν στη δυσμενή αυτή κατάσταση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες παρουσιάστηκε  πρόβλημα με την πληρωμή του απαιτούμενου ηλεκτρονικού παραβόλου, που κατέθεσαν ορισμένοι εκ των  εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της προκήρυξης των αναπληρωτών Γενικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες στη σύνταξη των σχετικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Το πρόβλημα με την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου ήταν ήδη γνωστό, καθώς είχε ήδη εντοπιστεί και πριν μήνες κατά την ανάρτηση των πινάκων Ειδικής Αγωγής. Και τότε είχε προκληθεί η έντονη διαμαρτυρία αναπληρωτών που είχαν υποβάλει την αίτηση τους για υπαγωγή στους πίνακες Ειδικής Αγωγής, και βρέθηκαν εκτός του ενιαίου πίνακα. Συγκεκριμένα, αν και είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και είχαν εξασφαλίσει ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο ως τις 24 Μαίου όπως προβλεπόταν, δεν το πλήρωσαν έγκαιρα γιατί όταν το εξέδιδαν το σύστημα παραπλανητικά τους ενημέρωνε ότι είχαν περιθώριο πληρωμής τους έως και ενάμιση μήνα μετά.

Στην περίπτωση τώρα των πινάκων της προκήρυξης 1ΓΕ, διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν από πλήθος εκπαιδευτικών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ενώ εκδόθηκε παράβολο μέσω της διαδικασίας του e-paravolo, υπήρξε πρόβλημα στην πληρωμή από την εφαρμογή της Εθνικής Τράπεζας μέσω κινητού καθώς η τράπεζα εξέδωσε νέο παράβολο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί εκείνο που είχαν αναγράψει στην αίτησή τους. Συνέπεια ήταν να βρεθούν απορριπτέοι λόγω της ύπαρξης δύο παραβόλων (το ένα εν αγνοία τους), το ένα ακυρωμένο (αυτό που αναφέρονταν στις αιτήσεις τους) και το άλλο εμπρόθεσμα πληρωμένο (το εκδοθέν από την τράπεζα συναλλαγής) εντός της ίδιας χρονικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Και όχι μόνο αυτό. Άλλη κατηγορία αναπληρωτών καταγγέλλουν ότι φέρονται πως δεν πλήρωσαν έγκαιρα το απαιτούμενο παράβολο εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος ή μη οριστικής υποβολής του. Επί παραδείγματι, υποψήφιοι είτε δεν κατέβαλαν έγκαιρα το παράβολο εξαιτίας των ασαφών οδηγιών (π.χ. πήραν μήνυμα ότι η αίτηση τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία και έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής ενώ είχε έρθει επιβεβαίωση και αριθμός πρωτοκόλλου) είτε δεν καταχωρήθηκε η αίτηση τους ενώ έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου.

Είναι προφανές ότι οι πιο πάνω δυσλειτουργίες στη συγκεκριμένη τραπεζική συναλλαγή συνεπάγονται τον κίνδυνο να βρεθούν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, εκτός των προσωρινών πινάκων των αναπληρωτών. Η απόρριψη αυτή θέτει σε αναμφισβήτητο κίνδυνο την επιβίωσή τους καθώς ο ενιαίος πίνακας που θα συνταχθεί δεν αφορά μόνο στην πρόσληψη των αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά και μονίμου προσωπικού, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι εκπαιδευτικοί δε, που βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στην πιο πάνω δυσχερή κατάσταση, θα αναγκαστούν να μπουν στη διαδικασία ενστάσεων και της συνεπαγόμενης αγωνίας για την έκβασή της, αλλά και της ανεργίας που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους, λόγω ενός καθαρά τεχνικού προβλήματος, αξίας παραβόλου μόλις 3 ευρώ, το οποίο μάλιστα, δεν σχετίζεται με τη νομιμότητα των δικαιολογητικών τους, ούτε με την εκπλήρωση ουσιώδους όρου της προκήρυξης. Εκείνοι δε, εξ αυτών που εργάζονται εδώ και χρόνια στα σχολεία της χώρας μας και βασίζουν εκεί το εισόδημά τους, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός και μάλιστα μόνιμα και οριστικά, λόγω τεχνικών προβλημάτων και λαθών του συστήματος.

Το δε, μέγεθος του προβλήματος και της αδικίας – που προστίθενται στα λάθη στη μοριοδότηση, που διαπιστώθηκαν στη σύνταξη των εν λόγω πινάκων –   είναι φανερό από τον μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών που αφορά σε πανελλήνια κλίμακα. Για τον λόγο αυτό και απαιτείται η μέριμνα του Υπουργείου και η λήψη άμεσα νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυσή του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1.Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για να δοθεί λύση στις προπεριγραφόμενες δυσλειτουργίες πληρωμής του απαιτούμενου ηλεκτρονικού παραβόλου;

2.Σκοπεύετε να ακολουθήσετε τις νόμιμες διαδικασίες του ΑΣΕΠ οι οποίες επιβάλλουν πρώτα την εξέταση των ενστάσεων και στη συνέχεια την έκδοση των οριστικών πινάκων;

3.Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκατασταθεί η διαφαινόμενη αδικία εις βάρος των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, που χωρίς υπαιτιότητά τους βρέθηκαν στη δυσμενή αυτή κατάσταση;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Ανδρέας Πουλάς, Χαρά Κεφαλίδου, Γιώργος Φραγγίδης, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Γεώργιος Μουλκιώτης, Χάρης Καστανίδης, Γεώργιος Καμίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Αρβανιτίδης Γιώργος, Αχμέτ Ιλχάν, Γκόκας Χρήστος, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Λοβέρδος Ανδρέας, Μπαράν Μπουρχάν, Μπιάγκης Δημήτρης, Πάνας Απόστολος και Σκανδαλίδης Κώστας

Διαφήμιση
Διαφήμιση