HomePost ItΤι αναφέρει ο Σωκράτης Βαρδάκης για τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ

Τι αναφέρει ο Σωκράτης Βαρδάκης για τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείο Εργασίας για τα στατιστικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Βρούτση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Μετά από μία μακρά και σκληρή οικονομική κρίση, η ΝΔ με τη νεοφιλελεύθερη καταστροφική πολιτική, που συνεχίζει να εφαρμόζει μέχρι και σήμερα, οδηγεί την χώρα σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση. Δια στόματος του Υπουργού της, το θετικό ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ Ιουνίου 2020 με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Ακριβώς επειδή τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μιλούν από μόνα τους και δεν λένε ψέματα, καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της, καθώς μόνο σε νέα φάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, δεν μας βάζει, ασχέτως αν αυτό θέλει να πιστεύει και να ισχυρίζεται.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και διαψεύδουν τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος θέλει να τους ερμηνεύσει με δικό του τρόπο. Το πρώτο εξάμηνο το χρόνου σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο πέρυσι δείχνει απώλεια 253.000 θέσεων εργασίας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 το ισοζύγιο ήταν 43.394, με 253.072 θέσεις εργασίες να είναι χαμένες. Το ανησυχητικό βέβαια είναι και η αύξηση του ποσοστού των ευέλικτων μορφών εργασίας, το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 56,61 %.

Ταυτόχρονα, σχετικά με την ανεργία, εκείνοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λογίζονται ως εργαζόμενοι, παρότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διατήρησης της θέσης εργασίας τους, μετά τη λήξη της αναστολής. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αριθμητικό τρικ που επιχείρησε να κάνει το Υπουργείο Εργασίας «βαπτίζοντας» επιπλέον 90.000 συμπολίτες μας ως οικονομικά μη ενεργούς, θέτοντάς τους εκτός των στατιστικών ανεργίας.

Τα νούμερα λοιπόν είναι απογοητευτικά για την αγορά εργασίας, με πολλές θέσεις ειδικά στον εποχικό τουρισμό να χάνονται κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, επηρεάζοντας την ελληνική οικονομία.

Συνεπώς κ. Υπουργέ, είναι θλιβερό να λέτε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όταν με τις πολιτικές σας, έχετε επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, αφού καταργήσατε τις συλλογικές συμβάσεις και φροντίσατε να εδραιωθεί η εκ περιτροπής εργασία, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε ολέθρια αποτελέσματα.

Τα ευέλικτα σχήματα εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους, η μόνιμη ανασφάλεια έχουν στρώσει εδώ και καιρό για τα καλά το ολισθηρό έδαφος που μας οδηγεί στην βαθιά ύφεση. Ταυτόχρονα η αναλγησία και απροθυμία της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά τον κόσμο της εργασίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω πανδημίας, (εργασιακή ανασφάλεια, παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, οικονομική δυσπραγία), αφήνει τους εργαζόμενους μετέωρους.

Η πλήρης αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κλπ), δημιουργούν, όχι μόνο κλίμα ανασφάλειας, αλλά ισοπέδωση μισθών και έκρηξη ανεργίας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση